Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jul, 16 2019
Senaste Nytt

Försäljningen av nya bilar backar kraftigt

Fredrik Persson/TT: Försäljningen av nya bilar minskar. Arkivbild.
Fredrik Persson/TT: Försäljningen av nya bilar minskar. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 01 jul 2019

En trolig förklaring är att vi befinner oss i en ekonomisk nedgång, säger Christer Karlsson, professor i företagsledning vid Copenhagen Business School och fordonsindustriexpert.

Enligt Bil Sweden förklaras minskningen av att registreringarna var rekordhöga i juni 2018, inför införandet av bonus-malussystemet. Ökningen för personbilar var då 73 procent.

Mattias Bergman, vd för Bil Sweden, säger i ett pressmeddelande att många passade på att köpa bilar som bedöms som mer miljöskadliga före den 1 juli 2018, för att undgå den skärpta skatten enligt bonus-malussystemet.

Men fordonsindustriexperten Christer Karlsson säger till TT att det finns flera förklaringar till nedgången.

Många tvekar när konjunkturen viker. Många är också osäkra när det gäller vilken teknik som är bäst. Nu beskattar man dieseln hårt. Under en tid har laddhybrider framstått som ett bra alternativ. Nu talar allt fler om att bilar som går uteslutande på el skulle vara bättre. Bilspekulanterna blir osäkra och då minskar försäljningen, säger Christer Karlsson.

Martin Sköld, forskare på Handelshögskolan i Stockholm, säger att nedgången var oväntat stor. Han ser tre faktorer:

Bonus malus spelar säkert en viktig roll. Men tvekan i valet mellan olika tekniker kan också inverka. Dessutom är det möjligt att konjunkturen är en faktor, säger Martin Sköld till TT.

En nyhet är att laddbara bilar ökar starkt. Antalet nyregistrerade laddbara bilar ökade med 60 procent mellan juni 2018 och juni i år och står nu för 9,9 procent av de totala nybilsregistreringarna. I juni 2018 var andelen 3 procent.

Annons

Annons

Annons