Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jul, 16 2019
Senaste Nytt

Företag vill se omstart av skattesystemet

Tidsåtgången när det gäller skattehantering i företag har ökat. Arkivbild
Tidsåtgången när det gäller skattehantering i företag har ökat. Arkivbild
Publicerad av
Peter Höök - 01 jul 2019

Majoriteten av Sveriges företag vill se ett omtag av hela skattesystemet under nuvarande mandatperiod. En anledning kan vara att många bolag uppger att de lägger mer tid på skattehantering idag än för fem år sedan. Större bolag är missnöjda med de nya begränsningsreglerna för ränteavdrag, medan mindre och medelstora bolag vill förändra de så kallade 3:12-reglerna. Det är några av resultaten från PwC:s undersökning Skattebarometern 2019.

– Svenska företag tycker att det är hög tid att genomföra en större skattereform under nuvarande mandatperiod, istället för att fortsätta med det lapptäcke av åtgärder som präglat skatteområdet under årtionden. Företagen är otåliga och anser till och med att vissa skatter är så pass angelägna att förändra att det behövs ett så kallat snabbskattespår, säger Mikael Carlén, partner och ansvarig för affärsområdet Tax & Legal, PwC.

En anledning till att företagen vill se förändringar kan vara den ökade administrativa bördan som många bolag upplever.

– Här menar 38 procent av bolagen att tidsåtgången när det gäller skattehantering har ökat under de senaste fem åren. Bara sex procent upplever en minskning, berättar Mikael Carlén.

Undersökningen har även tittat närmare på vilka skatter som är mest angelägna att förändra. Här hamnar arbetsgivaravgifterna i topp och företagen vill se en förändring av dessa här och nu.

– Sedan är det även så att de större bolagen i undersökningen är väldigt missnöjda med de nya begränsningsreglerna för ränteavdrag. Orsaken är sannolikt att regelverket innebär att många bolag drabbas hårt av att inte få fullt avdrag för sina ränteutgifter, samt att det är tekniskt komplicerat att tillämpa, säger Mikael Carlén och fortsätter;

När det gäller de mindre och medelstora bolagen i undersökningen, så vill de lägga stort fokus på att förändra de så kallade 3:12-reglerna.

Annons

Annons

Annons