Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jul, 24 2019
Senaste Nytt

Volvo-avtal om självkörande lastbilar

Volvo Lastvagnar / Handout/TT: Volvosamarbete med NVIDIA om plattform för självkörande fordon. Arkivbild.
Volvo Lastvagnar / Handout/TT: Volvosamarbete med NVIDIA om plattform för självkörande fordon. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 18 jun 2019

Volvo-aktien stiger med 0,6 procent efter beskedet.

"Genom användningen av Nvidias omfattande AI-plattform för träning, simulering och datorstöd i fordonen är systemet designat för att säkert hantera helt förarlös körning, till exempel på motorvägar", skriver Volvo i ett pressmeddelande.

Tekniken, som bygger på programvara från Nvidia, ska enligt planerna gå att använda för såväl godstransporter som avfallshantering och inom bygg-, gruv- och skogsindustrin.

Arbetet kommer enligt Volvokoncernen att påbörjas genast med samlokaliserad personal från företagen, både i Göteborg och i Santa Clara i Kalifornien.

Nyheten presenteras i samband med Volvos kapitalmarknadsdag i Göteborg, bara några dagar efter det att Volvo berättat hur bolagets självkörande lastbil, Vera, kommer att börja transportera varor från ett logistikcenter till en hamnterminal i Göteborg inom ramen för ett samarbete med det danska rederiet DFDS.

För Nvidia, mest känt för utvecklingen av kretskort för spelgrafik, är avtalet en revansch sedan bolaget dumpades av Tesla i fjol. Sedan tidigare har Nvidia liknande samarbeten med Volkswagen, Mercedez-Benz och Toyota.

Annons

Annons

Annons