Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jul, 24 2019
Senaste Nytt

Flygskam, plastskam och skattskam

Handeln håller på att i snabb takt att ställa om till hållbara plastpåsar. Arkivbild
Handeln håller på att i snabb takt att ställa om till hållbara plastpåsar. Arkivbild
Publicerad av
Peter Höök - 17 jun 2019

I Sverige har vi idag inte några problem med plastpåsar som ligger och skräpar, mindre än fem procent av allt skräp enligt håll Sverige rent. Handeln håller på i snabb takt att ställa om till plastpåsar tillverkade av återvunnet och eller förnybart material och vi är på god väg att nå de 40 påsar per person och år som är målet.

I det läget planerar nu regeringen att införa en skatt på plastpåsar. Man låtsas vara miljöengagerad, men det handlar mest om att hitta 800 miljoner till budgeten. Effekten kan snarare bli att satsningen på dyrare, mer miljövänliga påsar stannar av eftersom skatten drabbar dem med. Förklätt miljöengagemang klarar vi oss utan. Dags för ett nytt ord efter flygskam och plastskam, och det är skattskam, menar Livsmedelshandlarna.

Livsmedelshandlarna, från Ystad till Kiruna driver livsmedelsbutiker i varenda kommun i landet, allt från lanthandel till stormarknader. Idag har Livsmedelshandlarna ungefär 800 medlemmar som driver knappt 1000 butiker. Lokalt beslutsfattande och entreprenörskap är viktiga ledord för Livsmedelshandlarna.

Annons

Annons

Annons