Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jun, 17 2019
Senaste Nytt

Saab tar order av amerikanska marinen

SAAB säljer det marina radarsystemet Sea Giraffe Multi Mode Radar till den amerikanska kustbevakningen. Foto: SAAB
SAAB säljer det marina radarsystemet Sea Giraffe Multi Mode Radar till den amerikanska kustbevakningen. Foto: SAAB
Publicerad av
Peter Höök - 12 jun 2019

Saab har fått en tilläggsbeställning på det marina radarsystemet Sea Giraffe Multi Mode Radar, MMR, till den amerikanska kustbevakningens patrullbåtar av typen Offshore Patrol Cutter  Beställningen är ett tillägg till ett befintligt kontrakt som tecknades 2017 och som inkluderar en rad optioner för ytterligare radarsystem. Det ursprungliga kontraktet inkluderar tillverkning, besiktning, prov och leveranser av Sea Giraffe MMR. Radarsystemen ska installeras på amerikanska kustbevakningens patrullbåtar i Heritage-klassen. Leveranserna är planerade mellan 2020 och 2021.  

Saab har löpande utvecklat standardversionen av det marina radarsystemet Giraffe AMB för att möta USAs behov av lösningar för en rad olika uppdrag både ute på öppet hav och i kustnära områden.  

– Det är vårt effektiva och flexibla radarsystem Sea Giraffe i kombination med vårt tekniska kunnande och förståelse för den amerikanska kundens behov som ligger till grund för våra  framgångar i USA, säger Anders Carp, chef för Saabs affärsområde Surveillance. 

Saab levererar även en variant av Sea Giraffe MMR till fartyget i klassen Hershel Wilson Expeditionary Sea Base som används av U.S. Military Sealift Command. Saab levererar också en variant av Sea Giraffe, som har beteckningen AN/SPS-77 i USA, till amerikanska marinens Littoral Combat Ship i Independence-klassen. Saab håller också på att utveckla ytterligare en variant av Sea Giraffe, med beteckningen AN/SPN-50, avsedd för flygtrafikledning till sjöss som kommer att installeras på U.S. Naval Air Systems Commands amfibiefartyg i klasserna Nimitz, America och Wasp.

Annons

Annons

Annons