Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jun, 17 2019
Senaste Nytt

ECB lämnar räntan oförändrad

Arne Dedert/AP/TT: ECB-chefen Mario Draghi. Arkivbild.
Arne Dedert/AP/TT: ECB-chefen Mario Draghi. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 06 jun 2019

Beskedet att inte höja styrräntan motsvarar förväntningarna hos samtliga hundra bedömare i Reuters enkät. Bedömarna tror också att en första höjning kommer först 2021.

ECB:s president Mario Draghi sade under en presskonferens att riskerna för ekonomin i eurozonen kvarstår som en följd av ökad protektionism och sårbarheten i växande marknader. Förutom risken för ett globalt handelskrig påverkas förväntningarna av den haltande tyska industriproduktionen och den italienska budgetstriden med EU-kommissionen.

Samtidigt tyder löneutvecklingen, den höga sysselsättningen och positiva siffror under första kvartalet på att återväxten i eurozonen snarare är försenad än urspårad, enligt Draghi.

ECB:s prognos för årets tillväxt ligger på 1,2 procent och inflationen förväntas nå upp till runt 1,3 procent. För nästa år förväntas tillväxten nå upp till 1,4 procent, i stället för de 1,6 procent som tidigare prognosticerats.

Centralbankens inflationsmål ligger på strax under 2 procent, men prognoser tyder på att ECB inte kommer att klara målsättningen de närmaste åren.

Annons

Annons

Annons