Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jun, 17 2019
Senaste Nytt

Ohlssons Rör sänker temperaturen hos Electrolux

Ohlssons Rör bygger ny kylprocess i Electrolux fabrik i Ljungby. Foto: Ohlssons Rör
Ohlssons Rör bygger ny kylprocess i Electrolux fabrik i Ljungby. Foto: Ohlssons Rör
Publicerad av
Peter Höök - 03 jun 2019

I Ljungby har Electrolux en fabrik för tillverkning av torktumlare och tvättmaskiner. Här har det blivit varmt både i och utanför maskinerna när pressmaskinerna på fabriken jobbat för fullt. Värmen från kylvattnet, som kyler maskinerna, har gått rakt ut i fabrikslokalen.

– Genom ett nytt kylsystem fick vi ner inomhustemperaturen med fyra grader och dessutom tillräckligt med energi för att producera varmvatten säger Johan Karlsson, arbetsledare för service och entreprenad på Ohlssons Rör.

Två värmepumpar sköter hela kylprocessen och värmen dumpas för tillfället på kallagret. Energin från pumparna ska i framtiden producera varmvatten till omklädningsrummen och allt varmvatten till fabriken.

– Det har varit ett komplext projekt med flera utmaningar. Först och främst att fabriken var igång samtidigt som vi gjorde installationen. Det krävde en bra dialog mellan alla inblandade och noggrann planering. Det var också en utmaning att komma åt platsen där värmepumparna skulle stå. Vi fick till och med bygga ett entresolplan mitt i fabriken för att få rum med ackumulatortankarna, avslutar Johan Karlsson.

Annons

Annons

Annons