Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jun, 17 2019
Senaste Nytt

SAS och Airbus i gemensamt elflygsprojekt

Johan Nilsson/TT: SAS och Airbus startar ett gemensamt forskningsprojekt kring kommersiell användning av elflyg. Arkivbild.
Johan Nilsson/TT: SAS och Airbus startar ett gemensamt forskningsprojekt kring kommersiell användning av elflyg. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 22 maj 2019

På Airbus pågår sedan länge utveckling av elflygplan och tester. För att kunna ta utvecklingen vidare tar flygplanstillverkaren hjälp av SAS.

Nu är en bra tidpunkt att ta in feedback på det koncept vi hittills har utvecklat och vi tror att dialogen med SAS kan leda oss vidare, säger Glen Llewellyn, chef för arbetet med elektrifiering på Airbus.

SAS och Airbus gemensamma forskningsprojekt ska handla om att ringa in operationella utmaningar och infrastrukturutmaningar för att lägga grunden för att få ut hybrid- och elflygplan i en större skala i den kommersiella flygtrafiken.

Det kan exempelvis handla om hur man ska lösa effektiv laddning av flygplanen och hur man ska kunna säkerställa att flygplanen förses med el från förnybara källor.

Airbus plan är att introducera elflyg som kan rymma upp till 100 passagerare år 2030, enligt Glen Llewellyn.

Hållbarhet är en existentiell fråga för flygindustrin och vi vill båda vara i framkant. De har idéer när det gäller teknologin och vill ha ett kundperspektiv, säger Rickard Gustafson.

Annons

Annons

Annons