Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jul, 22 2019
Senaste Nytt

SIS byter namn och utseende

SIS ändrar sitt namn från Swedish Standards Institute till Svenska institutet för standarder (SIS)
SIS ändrar sitt namn från Swedish Standards Institute till Svenska institutet för standarder (SIS)
Publicerad av
Peter Höök - 07 maj 2019

Den nästan 100-åriga svenska standardiseringsorganisationen SIS byter namn och visuell identitet. Förkortningen har hängt med sedan 1922 men namnet har ändrats flera gånger.

– De senaste åren har vi moderniserat den svenska standardiseringsverksamheten, så nu fräschar vi också upp vårt utseende. Vi ändrar också vårt namn från Swedish Standards Institute till Svenska institutet för standarder så att vårt namn stämmer överens med förkortningen SIS, säger Thomas Idermark, vd.

Standarder är en förutsättning för tillverkning och handel. Det insåg Sveriges industriförbund och Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, redan när de 1922 tog initiativet till att bilda Svenska Industrins Standardiseringskommission, SIS. 

Ett konkret exempel på ett lyckat svenskt standardiseringsarbete har resulterat i att vi tar för givet att vårt A4- eller A5-papper passar till de flesta skrivare, kuvert, pärmar och mappar. Andra kända exempel är den första standarden för ambulanser 1935 och 1941 fastställdes svensk standard för matpotatis i tre kvaliteter.

Idag leder SIS standardiseringsprojekt inom de flesta områden, till exempel bygg och anläggning, hälso- och sjukvård, konsumentprodukter, lednings- och managementsystem, material- och processteknik, miljö och säkerhet. De mest kända standarderna är ISO 9001 för kvalitetsledning och ISO 14001 för miljöledning som används över hela världen.

– Till vårt strategiska förändringsarbete hör att vi är ännu mera aktiva inom vår globala standardiseringsorganisation ISO och vår europeiska CEN. I dagens läge med Brexit och dess påverkan på EU:s inre marknad och den geopolitiska dragkampen mellan bland annat USA och Kina, känns vår globala verksamhet allt viktigare för att bidra till att stärka svensk konkurrenskraft, säger Thomas Idermark.

Annons

Annons

Annons