Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Glasbruken som försvann

Lina Alriksson/Scanpix: Orrefors glasbruk fotograferat en kort tid innan bruket stängs. Arkivbild.
Lina Alriksson/Scanpix: Orrefors glasbruk fotograferat en kort tid innan bruket stängs. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 05 maj 2019

1979: Känd formgivning

Glasbruket i Hovmantorp grundades 1933 vid platsen för ett annat äldre glasbruk. I Strömsbergshyttan tillverkades genom åren kaffeserviser och fasettslipat glas som grundarens hustru Gerda Strömberg formgav. Bruket lades ner 1979 efter att ha drivits ett par år av Orreforskoncernen.

1983: Gullaskruf släcks

Gullaskrufs glasbruk var en gång i tiden ledande på pressglas. Här tillverkades genom åren såväl fönster- och bilglas som designat bruksglas. Det lilla bruket fick i gång en betydande export, och så småningom köptes bruket av Orrefors, som dock lade ner verksamheten 1983.

2003: Från bruk till museum

Boda glasbruk, med anor från 1864 skär ned i början av 2000-talet. 2008 tar det slut helt. Kvar fanns omfattande glassamlingar som Emmaboda kommun köpte för tio år sedan. Glaset har stannat kvar på orten, för nu ligger The Glass Factory här – ett museum med en glashytta som är i gång.

2012: Begär egen konkurs

Bergdala glasbruk försatts i konkurs på egen begäran. På bruket har det blåsts glas sedan 1880-talet, och hyttan har överlevt både bränder och faktiskt även usel likviditet. Efter konkursen kom nya ägare, och i dag tillverkas det glas i ny regi.

2013: Ett stycke svensk glashistoria på väg bort

Glasbruket i Orrefors stängs. Ägaren New Wave Group varslade efter år av förluster och vikande försäljning de anställda i Orrefors och Åfors glasbruk om uppsägning. Orrefors glasbruk grundades redan 1898 och tillverkningen av de berömda kristall- och konstglasen inleddes 1914.

Källor: Populär Historia,länsstyrelserna i Kalmar och Kronoberg , Glasriket.se, Nationalencyklopedin

Annons

Annons

Annons