Mötesplatsen för dig inom svensk industri, maj, 19 2019
Senaste Nytt

Örebro universitets AI-satsning ska 2.0 lyfta industrin

Örebro universitet satsar på AI-utbildningar för yrkesverksamma. Arkivbild
Örebro universitet satsar på AI-utbildningar för yrkesverksamma. Arkivbild
Publicerad av
Peter Höök - 18 apr 2019

KK-stiftelsen fortsätter att stötta Örebro universitets satsning på AI-utbildningar för yrkesverksamma, under namnet Smarter. Målet för det nya fyraåriga projektet, som har en budget på 22 miljoner kronor, är att Smarter ska införlivas som en ordinarie del av lärosätets kursutbud.

– AI är en väldigt transformativ teknologi och vi vet att vi måste agera snabbt när det gäller att öka kunskapen om AI för näringslivet, säger Amy Loutfi, som ansvarar för Smarter.

Vid Örebro universitet finns den internationellt erkända forskningsmiljön AASS, Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem, där ett 50-tal AI-forskare arbetar. Här finns alltså just den kompetens som industrin behöver. Av den anledningen började lärosätet att utveckla och ge kurser inom AI för yrkesverksamma under 2017. Satsningen kallades för Smarter och gick ut på att yrkesverksamma kunde kombinera sitt arbete med studierna och även ta med sig riktiga case från sina verksamheter in i utbildningarna.

Kurserna har lockat många deltagare från vitt skilda branscher, alltifrån tung industri till mjukvaruföretag. Valentina Rudenok, projektkoordinator inom HR tech på Spotify, är en av dem som gått en Smarterkurs.

– Jag gick kursen Introduktion till AI. Jag har haft nytta av kursen i min vardag, vi har mycket kontakt med AI-leverantörer och det är kul att kunna förstå logiken bakom och vara ”on top of things” när det gäller AI. Jag skulle definitivt rekommendera kursen till andra, säger hon.

Pilotprojektet, som har stöttats av KK-stiftelsen, blev framgångsrikt och Örebro universitet har i dag ett av landets största utbud av AI-kurser för yrkesverksamma. Lärosätet har också byggt upp ett nära partnerskap med stora industriaktörer som ABB, Ericsson, Epiroc och Saab när det gäller att utveckla innehållet i utbildningarna.

Nu meddelar KK-stiftelsen att man fortsätter att stötta nästa steg i utvecklingen, Smarter 2.0. Det nya projektet har en budget på 22 miljoner kronor, varav KK-stiftelsen står för 13,5 miljoner, och ska pågå under fyra år. Därefter är målet att Smarter ska vara en ordinarie del av Örebro universitets kursutbud.

– Jag blev väldigt glad när jag fick beskedet, för jag insåg att det här ger oss en chans att fortsätta satsningen på utbildning för yrkesverksamma som vi har byggt upp de senaste åren, säger Amy Loutfi, professor vid Örebro universitet, chef för AASS och ansvarig för Smarter.

Göran Backlund, som är affärsutvecklare på Saab Dynamics, blev också glad när han nåddes av beskedet från KK-stiftelsen.

– För Saab var förra omgångens Smarterkurser väldigt lyckade, vi hade många deltagare från olika delar av koncernen. Det är mycket välkommet med en fortsättning av satsningen och det är enligt vår mening ett mycket effektivt bidrag från innovationssystemet i Sverige att bygga kunskap i industrin inom ett så oerhört centralt område.

Annons

Annons

Annons