Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Semcon utvecklar självflygande drönare

Semcon utvecklar cloudlösning för autonoma drönare. Foto: Semcon
Semcon utvecklar cloudlösning för autonoma drönare. Foto: Semcon
Publicerad av
Peter Höök - 24 apr 2019

Möjligheterna för autonoma drönare är många. Genom att överblicka en skogsbrand, inspektera kraftledningar eller leverera mediciner till katastrofdrabbade områden kan mycket tid och pengar sparas in, samtidigt som säkerheten ökar. Semcon har varit med och utvecklat cloudlösningen för FlyPulses autonoma drönarsystem, som används i en rad olika projekt.

- Det här är ett bra exempel där vi på Semcon kan leverera teknik i framkant som gör skillnad på riktigt. FlyPulse har med sina drönare redan gjort insatser som inte hade kunnat genomföras annars, och vi har bidragit med vår kompetens för att göra deras cloudlösning så bra som möjligt, säger Markus Granlund, vd på Semcon.

Den autonoma drönaren kan flyga utom synhåll och klarar cirka 10 mil med en last på 1 kg. Allt drönaren filmar och fotograferar strömmas direkt till en operatör, som på så sätt får en överblick över det utvalda området. Operatören kan också stoppa och zooma in vid behov. Genom att använda en cloudlösning kan företag få en samlad bild över sina drönare och i en kartvy enkelt redigera och skapa nya uppdrag.

Idag använder många elbolag, till exempel en av FlyPulses kunder, inhyrda helikoptrar för att inspektera sina luftledningar. Autonoma drönaren gör jobbet billigare, mer effektivt och betydligt mindre riskfyllt.

– Det är tydligt att vi befinner oss i början av ett stort steg i teknikutvecklingen. Möjligheterna känns oändliga. Framöver kommer vi kunna lägga på AI i de autonoma drönarna som då själva kan dra slutsatser och göra bedömningar utifrån det som filmas, säger Mikael Wiktorell, projektledare och mjukvaruutvecklare på Semcon

Drönarsystemet som FlyPulse utvecklat har använts i flera projekt, allt från att transportera mediciner till människor på öarna i Victoriasjön i Tanzania till att användas av räddningstjänst som beslutsunderlag vid utryckning.

– Genom Semcon har vi fått tillgång till den spetskompetens som behövs för att nå våra högt satta mål inom kvalitet och säkerhet på vår drönarplattform, menar Jan Björn, vd och medgrundare av FlyPulse

Annons

Annons

Annons