Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jun, 27 2019
Senaste Nytt

Wärtsilä valde ut första partners till Smart Partner Campus

Wärtsilä bygger koncernens Smart Partner Campus, ett nytt center för forskning, produktutveckling och produktion, före slutet av år 2020 på Vasklot i Vasa, Finland. Foto. Wärtsilä
Wärtsilä bygger koncernens Smart Partner Campus, ett nytt center för forskning, produktutveckling och produktion, före slutet av år 2020 på Vasklot i Vasa, Finland. Foto. Wärtsilä
Publicerad av
Markku Björkman - 29 mar 2019

Wärtsilä kom i november ifjol ut med en inbjudan riktad till företag och forskare inom industrin om att delta i utvecklingen av en verksamhetsmodell för Smart Partner Campus som kommer att byggas i Vasa, Finland.

Partnerskapet väckte stort intresse både i Finland och utomlands och över 200 aktörer anmälde sig via den för alla öppna innovationsplattformen.

I ett pressmeddelande berättar Wärtsilä att man nu har valt de första samarbetspartnerna bland dessa aktörer. Namnen publicerades under EnergyWeek som ordnades i Vasa.

I den första fasen designas Smart Partner Campus-konceptet tillsammans med Danfoss, Demos Helsinki Oy, NLC Ferry Ab Oy, Royal Caribbean Cruises Ltd, Vasa Elektriska Ab och Vasa universitet.

”De samarbetspartnerna vi nu har valt är sådana som specifikt är engagerade i att designa en ny verksamhetsmodell och skapa en så kallad ’playbook’. Vår målsättning är att skapa ett globalt och tillräckligt flexibelt koncept i vilket så många aktörer som möjligt kan delta under olika långa perioder. Det här betyder att nya partners tas med regelbundet vartefter projektet framskrider. Vi är övertygade om att den här modellen kommer att föra samman de bästa experterna inom olika områden vid samma bord för att boosta innovationer samt upptäckter”, säger Hannu Mäntymaa, direktör för R&D och Engineering på Wärtsilä.

Vid urvalet fokuserade man på att hitta olika slags partners och globala företag, men i den här första fasen ville man även ha med lokala aktörer eftersom uppbyggandet av ett starkt ekosystem är en viktig del av hela Smart Technology Hub-ideologin.

”Vasa universitet har deltagit i projektet från början och de är starkt engagerade i att utveckla ett fungerande koncept. Demos Helsinki har stor erfarenhet inom skapandet av olika typer av gemenskaper och hur man fungerar i dessa. Royal Caribbean Cruises och Danfoss är globala aktörer som, tillsammans med Vasa Elektriska, för med sig ett enastående tillägg till utvecklingen av smart sjöfart och smart energiproduktion. Å andra sidan skapar Kvarken Links nya färja, som opereras av NLC Ferry i Kvarken, och hamnens närhet unika möjligheter att bygga ett miljövänligt ekosystem. Jag är väldigt nöjd med den helhet som de första samarbetspartnerna bildar”, säger Vesa Riihimäki, verkställande direktör för Wärtsilä Finland.

Wärtsilä meddelande i augusti ifjol att det bygger sitt Smart Technology Hub, ett nytt center för forskning, produktutveckling och produktion, innan slutet av år 2020 på Vasklot i Vasa, Finland. Samtidigt bygger vi en mångsidig smart marin- och smart energi-vetenskapsplattform under namnet Smart Partner Campus inuti Smart Technology Huben. I kampuset bedrivs forskning och produktutveckling i samarbete med företag, startups och forskare samt med Wärtsiläs samarbetspartners, kunder och leverantörer.

Annons

Annons

Annons