Mötesplatsen för dig inom svensk industri, maj, 21 2019
Senaste Nytt

Svag kinesisk handel bränsle till global oro

Ted S. Warren/AP/TT: Den kinesiska exporten och importen föll mer än väntat i februari, enligt färsk statistik. Arkivbild.
Ted S. Warren/AP/TT: Den kinesiska exporten och importen föll mer än väntat i februari, enligt färsk statistik. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 08 mar 2019

Kinas export sjönk med över 20 procent i, jämfört med motsvarande period i fjol, och importen sjönk drygt fem procent, betydligt sämre än förväntningarna.

Överskottet i den politiskt känsliga handeln med USA krympte med 13 miljarder dollar, motsvarande drygt 120 miljarder kronor, under februari.

Större delen av tullarna från USA har trätt i kraft och det är det vi börjar se i exportsiffrorna. Även om det är ganska väntat att det ska sätta sig i siffrorna leder det till mer oro, säger Alexandra Igel, ekonom på Swedbank.

Inbromsning i Kina

Humöret bland investerarna dämpas också av att Europeiska centralbanken (ECB) skruvat ner sina tillväxt- och inflationsprognoser. Shanghaibörsen föll kraftigt, ner över fyra procent under fredagen. Hongkongbörsen backade nära två procent.

Det kinesiska tillväxtmålet för i år har sänkts till 6,0 procent, från tidigare målet på 6,5 procent, enligt AFP. Det kan jämföras med tillväxten på 6,8 procent under 2018.

Vi har en inbromsning i Kinas ekonomi. Det är tydligt när vi tittar på en rad indikatorer, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Stimulanser från den kinesiska staten i form av bland annat skattelättnader och en mer expansiv penningpolitik har ännu inte gjort avtryck.

För europeisk del är siffrorna från Kina tunga nyheter.

Det bidrar till mer oro för tillväxtutsikterna globalt framför allt i euroområdet. Där har Kinas nedväxling redan satt sina spår. Kina är ett av Tysklands största exportländer, säger Alexandra Igel.

Inbromsningen i Tyskland där bilindustrin har det tufft är också en av anledningarna till ECB:s sänkta prognoser.

Närmare handelsavtal

Samtidigt finns en säsongseffekt i februarisiffrorna då det kinesiska nyåret inföll i början av månaden.

Vi har en nyårseffekt. Det kan vara så att man påskyndar export månaden före och vi såg att utvecklingen i januari var stark, säger Robert Bergqvist.

De kinesiska siffrorna i kombination med att USA tidigare i veckan rapporterade ett rekordstort underskott i sin handelsbalans torde öka incitamenten för båda parterna att få ett slut på handelskriget, enligt Alexandra Igel.

Bedömarna tror att avtalet kan vara klart i mars.

De signaler som kommer från Peking och Washington är att man är ganska nära. Min bedömning är att sannolikheten för att man når ett avtal i mars är hög, säger Robert Bergqvist.

Annons

Annons

Annons