Mötesplatsen för dig inom svensk industri, maj, 21 2019
Senaste Nytt

Industrin kritiserar grön skatteväxling

Grön skatteväxling är endast ett sätt att få in pengar till statskassan menar Teknikföretagen. Arkivbild
Grön skatteväxling är endast ett sätt att få in pengar till statskassan menar Teknikföretagen. Arkivbild
Publicerad av
Peter Höök - 05 mar 2019

Nu kommer hård kritik från den svenska basindustrin mot den gröna skatteväxling på 15 miljarder kronor som är en del av januariöverenskommelsen.

– Det är endast ett sätt att få in pengar till statskassan, utan att det ger några miljömässiga förbättringar, säger Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Teknikföretagen till fplus, som ges ut av Svenskt Näringsliv.

– Vi är inte emot en grön skatteväxling, men i detta fall är det tydligt att det bara handlar om att få in pengar till statskassan, eftersom man sätter ett visst värde från början i överenskommelsen. En grön skatteväxling värd namnet borde per definition innebära att skattebasen minskar och försvinner över tid, säger Ulf Lindberg.

Det betyder att som skatteväxlingen är konstruerad hjälper den inte till att fasa ut miljöfarliga ämnen samtidigt som det ges möjlighet för företagen att hitta andra alternativ och påbörja en ny väg framåt.

– För att åstadkomma det måste man ge olika incitament för de berörda företagen att våga satsa på de alternativen som man vill fasa in och ge stöd till forskning och innovation, fortsätter Ulf Lindberg.

Annons

Annons

Annons