Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jul, 24 2019
Senaste Nytt

Hallsta pappersbruk uppgraderar tillståndsövervakningen

En del av det nyinstallerade systemet, med sektionschef Andreas Bjurman och FU-inspektör Madeleine Drakman i bild. Foto: SPM
En del av det nyinstallerade systemet, med sektionschef Andreas Bjurman och FU-inspektör Madeleine Drakman i bild. Foto: SPM
Publicerad av
Peter Höök - 13 feb 2019

Pappersmaskin PM 12 Vid Hallsta pappersbruk har försetts med helt ny vibrations- och stötpulsövervakning som är fast installerad on-line. Systemet ersätter ett gammalt från 1990-talet. Det nya medger känsligare analys och är dessutom lättare att arbeta med.

Vid Hallsta pappersbruk används granråvara för att tillverka TMP-massa. Denna går till två pappersmaskiner – PM 11 och PM 12. Slutprodukterna utgörs av magasins- och bokpapper. På varje maskin genomförs ett större underhållsstopp, omfattande 4-5 dygn per år. Dessutom görs kortare stopp var femte vecka.

För att kontrollera roterande utrustning finns vibrationsövervakning på både PM 11 och PM 12. Den senare var försedd med ett system från SPM som installerades under 1990-talet. Detta system omfattar drygt ett hundra mätpunkter, och har nu förnyats med det senaste systemet – SPM INSEN med DuoTech-givare. Även programvaran för att analysera vibrations- och stötpulsmätningarna är helt ny.

Brukets underhållsavdelning har fyra FU-inspektörer som arbetar med vibrationsövervakning. De har fått löpande utbildning av SPM och andra leverantörer och ska dessutom genomgå en samlad utbildning i och med uppgraderingen på PM 12. Analyserna av mätningarna ger inte enbart indikationer på skador; det går också att tolka typen av skada.

– Vibrationsövervakning är viktigt för att hålla uppe tillgängligheten på våra pappersmaskiner och kunna ha långa drifttider mellan stoppen, säger Andreas Bjurman, som är Sektionschef inom Underhåll på pappersbruket. Vi har bra erfarenheter av vibrationsövervakning. Det har hänt att lagerskador orsakat oplanerade stopp, men det är just tack vare kontinuerlig övervakning som detta har hänt mer sällan.

– Med den senaste tekniken från SPM blir analyserna ännu känsligare och annalkande skador kan därmed upptäckas tidigare. Med våra gamla system rörde det sig om veckor, nu kan lagerskador och andra störningar på roterande utrustning visa sig månader eller kanske ett år i förväg.

Programvaran till den nya generationens givare är också tydligare och enklare att arbeta med. Analyserna går dessutom snabbare att genomföra.

Annons

Annons

Annons