Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Veoneer blir partner i AI Innovation of Sweden

Foto: Veoneer
Foto: Veoneer
Publicerad av
Peter Höök - 07 feb 2019

Veoneer, Inc. det största företaget i världen för förarassistanssystem och autonom körning, är en av grundarna och partner i AI Innovation of Sweden, det nya nationella centret för forskning och innovation inom Artificiell intelligens.

AI Innovation of Sweden är en nationell och neutral satsning med ambition att fungera som en motor i det svenska AI-ekosystemet. Fokus ligger på att accelerera tillämpning av AI genom delning av kunskap och data, samlokalisering och samarbetsprojekt, allt med ett starkt fokus på etik, transparens och säkerhet. AI Innovation of Sweden etablerar gemensamma resurser, t ex den “Data Factory”, som ska tillgängliggöra data på ett nytt och unikt sätt, och “Co-Location sites” där målet är att öka samarbete, kunskapsdelning och förmågan att attrahera talang.

AI och djupinlärning kommer allt mer användas i avancerade och tillförlitliga förarassistanssystem och självkörande bilar. Ett användningsområde är framåtriktade kameror djupinlärning som kommer användas i nästa generation förarassistans för motorvägskörning. Veoneer är först i världen med kameror med djupinlärning. De första levereras till kund under 2019.

AI är också betydelsefull för nästa steg i bilkörningens utveckling, där bilen kommer hantera vissa delar av körningen samtidigt som föraren fortfarande är involverad. AI står bakom att ömsesidig tillit byggs mellan förare och bil.

– Att kraftsamla i eko-system är betydelsefull för att öka innovationstakten och skapa robuste och tillförlitliga AI-verktyg. Vi gläds över att vara en av grundarna i detta svenska initiativ, säger Ola Boström, forskningschef på Veoneer.

Annons

Annons

Annons