Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Optimism bland underleverantörer

Foto: Sinf
Foto: Sinf
Publicerad av
Peter Höök - 06 feb 2019

För tre månader sedan spådde svenska underleverantörer att lågkonjunkturen skulle komma inom kort. Idag är tonen en något annan. Antalet företag som tror att högkonjunkturen håller i sig ett tag till har tredubblats – och andelen företag som avser att öka personalstyrkan har ökat markant. 

Vi noterar att underleverantörerna just nu skjuter farhågorna framför sig. Låt oss kalla det en dold optimism, säger Joakim Norlén, vd Svensk Industriförening Sinf.

Nu presenterar Svensk Industriförening Sinf Underleverantörsbarometern för fjärde kvartalet 2018 på Industrimässorna i Malmö. Barometern för tredje kvartalet presenterades i november i samband med Elmia Subcontractor i Jönköping och bar den svarta rubriken ”Underleverantörerna spår nedgång 2019”. Den äger förvisso fortfarande sin riktighet, men man kan ana att hotet inte känns lika överhängande.

– Underleverantörerna flaggar för att vi är på väg ut ur en högkonjunktur. Därom råder inga tvivel, men däremot resonerar alltfler att det finns utrymme för goda tider ett tag till. Det ska bli väldigt spännande att följa den här utvecklingen, säger Joakim Norlén.

1 procent av företagen spår att högkonjunkturen viker inom 6 månader. Detta att jämföra med 28 procent förra kvartalet och endast 1 procent motsvarande kvartal 2017. 8 procent av företagen tror att lågkonjunkturen kommer inom 6 månader. Detta att jämföra med 28 procent tredje kvartalet 2018. 60 procent tror att den kommer inom 6–12 månader (44 procent för tredje kvartalet) och 32 procent tror inte att lågkonjunkturen kommer alls under 2019 (28 procent förra kvartalet).

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att en tredjedel inte tror på någon lågkonjunktur alls under 2019. Det är en tendens som vi kommer att bevaka med spänning, säger Joakim Norlén.

Annons

Annons

Annons