Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Försök för ny matindustri i Östergötland

Foto: EU
Foto: EU
Publicerad av
Peter Höök - 05 feb 2019

I slutet av september förra året skördades sista delen av drygt 80 ton musslor i Sankt Anna skärgård. Skörden är resultatet av två års odling av musslor på rep. EU-projektets syfte är ett renare hav och tillverkning av foder. Men projektledaren Lena Tasse hoppas på betydligt mer än så. Det är livsmedelstillverkning som kan bli framtiden för musselodlingen i den östgötska skärgården.

Musselodlingen är en del av ett projekt där östersjöländerna Sverige, Polen, Tyskland, Estland, Lettland och Danmark deltar. Region Östergötland ansvarar för hela jätteprojektet.  Den östgötska delen kostar 7,5 miljoner kronor varav 5,7 miljoner kronor kommer från EU:s regionalfonder.

I år avslutas projektet som startade 2016. Det som hänt under den tiden är att 24000 meter rep satts upp på en vattenyta motsvarande 40 000 kvadratmeter. Sättet att odla musslor på är enkelt. De vilda musslorna släpper mussellarver som sedan fäster på det som finns, i det här fallet repen. Huvuddelen av musslorna skördades i maj 2018. Tre rep skördades i slutet av september. Detta för att kunna jämföra om bästa skörden fås efter två eller två och ett halvt år.

– Nu vet vi att det bästa är att skörda efter två år. Väntar man längre så blir det tunga ”klasar” som trillar av repen, förklarar Lena Tasse.

– Hittills är spåret man gått på att göra foder, säger Lena Tasse. Fodermjöl är en billig produkt men det innebär också att lönsamheten är liten.

Det är här tanken på livsmedel kommer in. En ganska outforskad marknad även om det finns goda exempel i Tyskland och Danmark.

– En livsmedelsprodukt ger mycket bättre betalt och har en helt annan lönsamhet, säger Lena Tasse.

Annons

Annons

Annons