Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jul, 22 2019
Senaste Nytt

May vill dämpa bolagsjättarnas oro

Alastair Grant/AP/TT: Den brittiska premiärministern Theresa May ska försöka dämpa det internationella näringslivets oro. Arkivbild från 30 januari.
Alastair Grant/AP/TT: Den brittiska premiärministern Theresa May ska försöka dämpa det internationella näringslivets oro. Arkivbild från 30 januari.
Publicerad av
TT - 04 feb 2019

Den brittiska premiärministern Theresa May vill ge lugnande besked om brexit till stora internationella bolag med verksamhet i Storbritannien.

På måndagen ringer hon upp 55 företagsledare i en telefonkonferens. Det sker dagen efter att den japanska biltillverkaren Nissan meddelat att den slopar sina planer på att bygga en ny fabrik i brittiska Sunderland.

I samtalet kommer hon att understryka vikten av att Storbritannien lämnar EU med ett avtal, säger Mays talesperson, som också säger att Nissans besked är en stor besvikelse.

Löften i brev

Redan i oktober 2016 gav den brittiska regeringen flera löften till Nissan för att dämpa oron inför utträdet. Dels lovade man finansiellt stöd på närmare motsvarande en miljard kronor, dels intygade man att det var av högsta vikt att bilindustrin inte kom i kläm.

"Det kommer vara en avgörande prioritering i vår förhandling att stödja brittiska biltillverkare och säkerställa att deras exportmöjligheter till och från EU inte påverkas negativt av Storbritanniens framtida förhållande med EU", skrev näringslivsministern Greg Clark till den dåvarande Nissanchefen Carlos Ghosn, i ett brev som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

Tanken var att Nissan i gengäld skulle förlägga produktionen av sina nya Qashqai- och X-trail-modeller i Storbritannien.

"Ett varningstecken"

Greg Clark säger nu i en intervju med tidningen Financial Times att Nissan meddelade honom att beskedet att lägga ned fabriksplanerna var "ett varningstecken" för vad som komma skall om Storbritannien lämnar unionen den 29 mars utan ett avtal.

Theresa May har aviserat att hon ska återvända till Bryssel och söka ett omförhandlat avtal som det brittiska parlamentet kan gå med på. Från EU-håll gäller hittills att det inte är aktuellt med någon omförhandling.

Annons

Annons

Annons