Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Koenigsegg investerar och vill anställa 100 nya medarbetare

Foto: Koenigsegg
Foto: Koenigsegg
Publicerad av
Peter Höök - 01 feb 2019

Nevs och Koenigsegg har bildat en strategisk allians, som innebär att Nevs går in med drygt 1,5 miljarder kronor i Koenigsegg. Investeringen ska möjliggöra för Koenigsegg att producera en ny bilmodell, som kommer att kräva fler jobb, rapporterar Dagens Industri.

– Varumärkets styrka har blivit mycket större än de produktionsvolymer vi har i dag för våra extremt dyra och speciella bilar. Vi är slutsålda i fyra år framöver. Vi har 28 återförsäljare och förra året levererade vi 18 bilar, de får inte ens en bil var. Det belyser att varumärket och potentialen i det är betydligt större än vad företaget är. Vi har under några år tittat på en parallell modell, som inte ska konkurrera exakt med det vi gör i dag och som vi kan producera i lite högre volymer till aningens lägre pris, säger Christian von Koenigsegg, vd och grundare av Koenigsegg, till DI.

Nevs grundare, Kai Johan Jiang, meddelar att det gemensamma företaget ha produktion både i Ängelholm och Trollhättan och företaget ska producera tusentals Koenigseggsbilar. Christian von Koenigsegg menar dock att siffran för produktionen snarare kommer att ligga vid ett hundratal.

– Anledningen till att vi inte tror att det blir så mycket mer än några hundra är att priset fortfarande kommer att vara högt. Vi pratar runt 10 miljoner kronor per bil. Det är där vi var för några år sedan, men marknaden har tryckt upp priserna på våra bilar enormt. Det är enormt svårt att bygga många av dem, eftersom hantverket som krävs är så extremt. Vi går ner till en fortfarande väldigt dyr bil, men där marknaden kanske är hundra gånger större, säger han till DI.

För att klara av den ökade produktionen kommer Koenigsegg att behöva anställa drygt 100 personer. Utveckling, testning, design, konstruktion, slutmontering och leverans kommer att ska från lokalerna i Ängelholm, med support från Nevs i Trollhättan.

Annons

Annons

Annons