Mötesplatsen för dig inom svensk industri, feb, 15 2019
Senaste Nytt

EUU presenterar: Södra Cell Värö - en toppmodern massafabrik med spetskompetens

Foto: Södra Cell Per Pixel Petersson
Foto: Södra Cell Per Pixel Petersson
Publicerad av
Daniel Hardwick - 05 jun 2018

Nära de västsvenska skogarna i Halland ligger Södra Cell Värö. Här produceras pappersmassa, grön el, fjärrvärme och biobränsle. Fabriken kan med stolthet presentera sig som ett av världens modernaste sulfatmassabruk.
Inom området kompetens ligger Södra Cell i framkant.

Foto: Per-Erik Larsson Södra Cell
Foto: Per-Erik Larsson Södra Cell

Kompetensutveckling av personalen

På Södra Cell investeras det verkligen i utbildning. För att veta mer om detta kontaktar vi Anders Du Rietz som är chef för elunderhållet och ansvarar för kompetensförsörjningen på sin avdelning.

Anders ser bara fördelar med ökad kompetens.

”Dels vetskapen att alla i en grupp har samma kunskaper, det ökar flexibiliteten i verksamheten. Dels att personalen utvecklas, trivs och gärna stannar kvar här hos oss”.

 

Sveriges mest attraktiva arbetsgivare

Att personalen trivs råder det ingen tvekan om. Randstad Employer Brand Research korar Södra Skogsägarna som Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2018. Hur kommer det sig? Anders ger sin syn på topplaceringen.

”Vi har medvind nu. Vi satsar mycket på personalen och vi har många nya intressanta projekt. Vårt nära samarbetar med högskolor och högskolornas forskningsavdelningar, gör att många känner till oss”.

Vi sparar inte på utbildningspengen

Kompetens har länge varit högprioriterat hos Södra Cell. ”Vi sparar inte på utbildningspengen, utan vi har en generös inställning till vidareutbildning. Alla ska få en chans.”
Anders beskriver också hur man inom organisationen tänker långsiktigt. Där kommer ordet kunskapsbredd in. Anders utvecklar;

”Om många i verksamheten kan lite om mycket, så gör det verksamheten mindre sårbar. De arbetsuppgifter man har idag kan förändras och vara några helt andra om ett år. Dessutom är massindustrin, precis som många andra industrier, en slimmad organisation. Om vi hjälps åt och förstärker med arbetskraft där det behövs så tjänar vi alla på det i slutänden”.

Elsäkerhet uppdateras med jämna intervall

Södra har ett utbildningssystem som heter SABA. Där skapas individuella utbildningskort för alla anställda. Först och främst ska alla anställda gå de viktigaste kurserna med jämna intervall. Det är elsäkerhetskurser som tex. Arbete nära och med spänning, Kontroll före idrifttagning och Skötsel av elanläggningar. Det är viktigt att alla står på samma höga nivå när det gäller elsäkerhet. Men Södra Cell ser inte bara till sin egen personals säkerhet.

”Med alltmer utländsk arbetskraft som arbetar på vår arbetsplats är det otroligt viktigt att vi säkerställer samma kompetens och framförallt en likartad säkerhetsutbildning, innan de kommer in på vårt område”.

 

Ny lag ger en tydlig kompetenskarta

Den nya elsäkerhetslagen som trädde i kraft 2017 har inneburit en del förändringar. Anders berättar att många har utbildats i EUUs kurs Elinstallationsreglerna, och att man har arbetat en hel del med egenkontrollprogrammet. I samband med det har Södra Cell skapat en kompetens-matris för varje person. Resultatet är ökad tydlighet och bättre översikt över vem som gör vad.

 

EUU är vår utbildningspartner

”Vi har haft goda erfarenheter av EUU som utbildare. Det är alltid smidigt att få skräddarsydda och kombinerade utbildningar som ger oss det vi behöver. EUU utbildar där vi vill, det spar vi mycket tid och energi på”.

Senast igår pratade Anders med ett gäng som gick kursen Arbete nära och med spänning. ”De tyckte att kursen var intressant och att mixen mellan teori och praktiska övningar var bra. Kursledaren fick mycket goda omdömen. Och där kan jag tillägga att EUUs kursledare även har arbetat som besiktningsman påSödra Cell Värö, vilket gör att han är mycket insatt i vår anläggning”.

 

Söker ni utbildningar inom elsäkerhet, arbetsmiljö eller industriautomation?

Kontakta Anders Sivén på EUU, så kan han ta fram ett utbildningspaket som passar er.

Anders Sivén
Säljansvarig Industri & Kraft och distribution
Tel. 0155-29 23 78

anders.siven@euu.se

Anders Sivén på EUU
Anders Sivén, EUU

 

Annons

Annons

Annons