Mötesplatsen för dig inom svensk industri, maj, 22 2019
Senaste Nytt

Övervakningssystemet GlobalEy lyfter

Foto: SAAB
Foto: SAAB
Publicerad av
Peter Höök - 08 jan 2019

Saab har genomfört en lyckad premiärflygning med det andra flygburna övervakningssystemet GlobalEye. GlobalEye-planet lyfte för första gången klockan 11.00 den 3 januari från Saabs flygfält i Linköping. GlobalEye består av en rad avancerade sensorer, bland annat radarsystemet Erieye ER, installerade på ett modifierat jetflygplan av typen Global 6000 från tillverkaren Bombardier. En mängd testdata samlades in under den 2 timmar och 54 minuter långa flygturen.

– Dagens flygning är ännu en viktig milstolpe för GlobalEye. Vi fick beställningen i slutet av 2015, premiärflög med det första planet i mars 2018 och nu, bara drygt nio månader senare, är vi i luften med plan nummer två. Den här effektiviteten symboliserar Saab, säger Anders Carp, chef för Saabs affärsområde Surveillance.

GlobalEye ger användaren utökad radarräckvidd med radarn Erieye ER, bättre flygräckvidd med plattformen Global 6000, kombinerat med förmågan att utföra flera olika uppdrag med samma lösning; exempelvis räddningsuppdrag, gränsövervakning och militära operationer. Saab har sålt GlobalEye till Förenade Arabemiraten.

Annons

Annons

Annons