Mötesplatsen för dig inom svensk industri, apr, 24 2019
Senaste Nytt

Ny uppfinning renar vatten från kvicksilver

Tar bort mer än 99 procent av kvicksilvret i en vattenlösning

Foto: Atium
Foto: Atium
Publicerad av
Peter Höök - 06 dec 2018

Nu har en ny reningsmetod tagits fram vid Chalmers som tar bort i princip allt av det farliga ämnet.

– Vår metod gör det möjligt att ta bort mer än 99 procent av kvicksilvret i en vattenlösning. Det går att rena vatten så att det med god marginal klarar etablerade gränsvärden för säkert dricksvatten”, säger Björn Wickman, forskningsledare vid institutionen för fysik på Chalmers, i ett pressmeddelande.

Tillsammans med forskarkollegan Cristian Tunsu har Björn Wickman arbetat med en elektrokemisk process för att rena vatten. Deras metod bygger på att tungmetalljonerna försvinner från vattnet genom att bilda en legering med en annan metall.

– Legeringar av det här slaget har gjorts förut, men i helt andra syften. Det är första gången som tekniken med elektrokemisk legering används för att rena tungmetaller från vatten, säger Cristian Tunsu, forskare på institutionen för kemi och kemiteknik på Chalmers. 

Nu har forskarna, genom det nystartade företaget Atium, sökt patent för sin uppfinning. Förhoppningen är att den i framtiden ska kunna användas bland annat till miljösanering, rening av dricksvatten och i olika typer av industrier.

– Idag finns det inte någon etablerad teknik som klarar av att rena stora mängder vatten från låga, men ändå mycket skadliga, koncentrationer av kvicksilver. Även industrin behöver bättre metoder för att ytterligare kunna minska mängden kvicksilver som släpps ut i naturen, säger Wickman.

Annons

Annons

Annons