Mötesplatsen för dig inom svensk industri, apr, 24 2019
Senaste Nytt

JM förlänger avtal om underhållsplaner med Sustend

Valentina Perica, projektledare och gruppchef för underhållsplanering på Sustend. Foto: Sustend
Valentina Perica, projektledare och gruppchef för underhållsplanering på Sustend. Foto: Sustend
Publicerad av
Peter Höök - 06 dec 2018

JM, fortsätter med Sustends underhållsplaner. Därmed kan  Sustend även framöver ge ett stort antal nybildade bostadsrättsföreningar en tydlig vägledning för framtida åtgärder och goda förutsättningar för långsiktig ekonomisk stabilitet.

En tydlig och väl utarbetad underhållsplan är inte bara avgörande för att kunna hålla en fastighet i kontinuerligt gott skick. Den ger också bostadsrättsföreningar goda förutsättningar för en långsiktig stabilitet i ekonomin. JM har sedan 2016 anlitat Sustend för att ta fram underhållsplaner till flera av sina nybyggnadsprojekt. Efter två års lyckat samarbete väljer nu byggjätten att förlänga avtalet. Därmed fortsätter Sustends underhållsplaner att finnas med i många av de fall där Nordens ledande projektutvecklare för bostäder och bostadsområden lämnar över ansvaret för en nyproducerad fastighet till de boende. 

– Vi har tidigare arbetat med en egen form av underhållsplan, men de har aldrig varit lika detaljerade som de från Sustend. Redan på ritningsstadiet går Sustend igenom allt från installationer och fasadmaterial till plattläggningen på innergården. När vi lämnar över ett projekt till de boende vill vi ge dem de bästa förutsättningarna för att kunna sköta fastigheten. Med Sustend vet vi att de får en trygg och tydlig plan för alla åtgärder som krävs 30 år fram i tiden, säger Martin Hjelt, projektledare på JM.

Få väl fungerande bostadsrättsföreningar klarar sig idag utan en dokumenterad översikt för fastighetens planerade underhåll. En pedagogiskt genomtänkt och enkelt uppbyggd underhållsplan utgör ett avgörande fundament för att en förening ska kunna fatta trygga och välgrundade beslut om både små och stora åtgärder. Planen är ett underlag inte bara för åtgärder och projekt, utan också för ekonomiska beslut, såsom avgifter och avsättning till underhållsfond.

– Att underhålla en fastighet är ett enormt ansvar. Det handlar om komplicerade system för till exempel värme, vatten och avlopp. Därför är det viktigt för oss att ta fram underhållsplaner som alla i en bostadsrättsförening ska kunna följa. I våra underhållsplaner finns också kostnadskalkyler för alla åtgärder, något som skapar förutsägbarhet och ekonomisk trygghet i människors boende, säger Valentina Perica, projektledare och gruppchef för underhållsplanering på Sustend.

Annons

Annons

Annons