Mötesplatsen för dig inom svensk industri, apr, 24 2019
Senaste Nytt

Konkurserna i Sverige fortsätter att öka

Ökar för sjätte månaden i rad

Foto: Creditsafe
Foto: Creditsafe
Publicerad av
Peter Höök - 03 dec 2018

Under november registrerades 522 aktiebolag i konkurs, en ökning med nio procent jämfört med förra året. Efter fem år av låga konkursnivåer ökar nu konkurserna kraftigt månad efter månad. Örebro och Uppsala är de län som på årsbasis uppvisar högst ökning i Sverige.

Senaste halvåret har konkurserna ökat varje månad – november är inget undantag.Totalt har 5 678 aktiebolag försatts i konkurs hittills i år, vilket kan jämföras med 5 158 samma period förra året. På årsbasis har konkurserna ökat med 10 procent. Sett till de senaste sex månaderna då konkursstatistiken kraftigt började vända uppåt är dock konkursökningen hela 22 procent.

– Vi är inte förvånade över novembers dystra konkurssiffror. Sedan sommarens trendbrott har konkurserna ökat varje månad i hela landet. Vår prognos är att efter fem år med stadigt låga konkursnivåer så kommer vi detta år att få se en rejäl ökning, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Två län drabbades extra hårt i november. I Gävleborg ökade konkurserna med 180 procent och för Kronoberg är ökningen 167 procent. På årsbasis är det Örebro och Uppsala som uppvisar störst konkursökning i Sverige.

Majoriteten av månadens konkurser är små eller medelstora företag. Största konkursen under november är Capernaum Projekt i Mjöhult som arbetar med uthyrning av tält och produkter till event. Enligt senaste bokslutet omsatte de drygt 73 miljoner. Den största arbetsgivaren är Svensk Miljöinstallation (tidigare namn: Jobmore i Mälardalen) med 140 anställda och säte i Stockholm. Efter en misslyckad rekonstruktion i oktober registrerades företaget i konkurs.

Annons

Annons

Annons