Mötesplatsen för dig inom svensk industri, apr, 24 2019
Senaste Nytt

COWI köper Danmarks största arkitektföretag

Ska stärka COWI på lokala marknader

Lars-Peter Søbye, COWI och Peter Berg, Arkitema Architects
Lars-Peter Søbye, COWI och Peter Berg, Arkitema Architects
Publicerad av
Peter Höök - 29 nov 2018

COWI har ingått ett avtal om att förvärva Danmarks största arkitektföretag för ett tresiffrigt miljonbelopp. Målet är att skapa bättre, vackrare och mer sammanhängande lösningar inom stadsutveckling, liveability, klimat och hållbarhet.

– 1 plus 1 blir 3 i denna affär, säger COWIs koncernchef Lars-Peter Søbye. Vi har redan ledande positioner på marknaden var för sig, men tillsammans kompletterar vi varandra och kan leverera innovativa, integrerade lösningar som håller hög kvalitet till våra kunder. Dessutom ger det våra medarbetare nya utvecklingsmöjligheter.

COWI har för närvarande cirka 6 700 medarbetare, och Arkitema kommer den 1 januari 2019 tillföra cirka 550 nya medarbetare till företaget som en självständig affärssenhet.

Arkitema Architects arbetar med bostäder, stadsutveckling, kontor, vård- och utbildningsbyggnader, och är bland annat kända för Sluseholmen, ett stort stadsutvecklingsprojekt i Köpenhamns hamn.

Arkitema Architects koncernchef Peter Hartmann Berg välkomnar förvärvet:

– Med COWI får vi en stark ägare som kan öppna nya marknader för oss och hjälpa till att utveckla vår verksamhet. Samtidigt bevarar vi vårt starka varumärke och företagskultur. Vi ser fram emot att presentera alla nya möjligheter för våra kunder och medarbetare.

COWIs koncernchef Lars-Peter Søbye motiverar särskilt uppköpet med kundernas krav på sammanhängande lösningar och de globala megatrender som innebär nya utmaningar men även möjligheter:

– Den omfattande urbaniseringen, klimatförändringarna och behovet av hållbarhet ställer ständigt högre krav på de lösningar vi levererar. Förvärvet innebär att vi i högre grad kan leverera hela spektrumet av teknik och design i ett enhetligt erbjudande med hög kvalitet.

Hos Arkitema har man kunnat konstatera att det pågått en konsolidering i branschen på senare år och att det blivit mer sällsynt med oberoende och självständiga rådgivare som partners i stora projekt. Dessutom är det attraktivt att bli en del av en koncern med stark skandinavisk bas och global räckvidd:

– Förvärvet säkerställer att vi alltid har en stark ingenjörspartner var vi än arbetar. Tillsammans kan vi vinna marknadsandelar både lokalt och globalt, drivna av urbanisering, digitalisering och klimatförändringar, säger Peter Hartmann Berg.

Annons

Annons

Annons