Mötesplatsen för dig inom svensk industri, mar, 22 2019
Senaste Nytt

Bygger världens mest avancerade robotfabrik i Shanghai

Banbrytande center där robotar bygger robotar

Bild,  ABB
Bild, ABB
Publicerad av
Peter Höök - 08 nov 2018

ABB bygger världens mest avancerade robotfabrik i Shanghai. Milstolpsinvesteringen kommer att kombinera uppkopplade digitala tekniker och toppmoderna samarbetande robotar med banbrytande forskning om artificiell intelligens för att skapa den mest sofistikerade, automatiserade och flexibla framtidens fabrik.

ABB tillkännager att man gör en ny stor investering i Shanghai värd 150 miljoner dollar för att bygga världens mest avancerade, automatiserade och flexibla robotfabrik – ett banbrytande center där robotar bygger robotar. Det nya tillverkningscentret i Kangqiao nära ABB:s vidsträckta robotcampus i Kina kommer att kombinera företagets uppkopplade digitala tekniker, inklusive lösningarna i ABB Ability, med toppmoderna samarbetande robotar och innovativ forskning om artificiell intelligens för att skapa den mest sofistikerade och miljömässigt hållbara ”framtidens fabrik”. Centret förväntas vara i drift i slutet av 2020.

Tillkännagivandet innebär en betydande milstolpe för ABB som Kinas robottillverkare nummer ett liksom en kritisk global tillväxtinvestering för företaget på världens största robotmarknad. Under 2017 såldes en av tre robotar i världen till Kina, som köpte närmare 138 000 enheter. Idag har ABB cirka 5 000 medarbetare i Shanghai och företagets robotverksamhet i Kina har över 2 000 ingenjörer, tekniska experter och driftschefer på 20 anläggningar runt om i landet. ABB har investerat mer än 2,4 miljarder dollar i Kina sedan 1992 och har där över totalt 18 000 anställda.

ABB och Shanghai kommun undertecknade idag också ett omfattande strategiskt samarbetsavtal som fokuserar på att stötta industri, energi, transport och infrastruktur i regionen och att stötta tillverkningsprojektet ”Made in Shanghai”. Avtalet undertecknades av Shanghais borgmästare Ying Yong och ABB:s koncernchef Ulrich Spiesshofer.

– Kinas satsning på att omvandla sin tillverkning är en vägledning för resten av världen, säger Spiesshofer.

”Den strategiska tillämpningen av de senaste teknikerna för artificiell intelligens, avancerade robotar och molnbaserad datahantering blir ett recept för alla länder som vill ha en globalt konkurrenskraftig tillverkningsbas. Shanghai har blivit ett viktigt center för avancerat tekniskt ledarskap – för ABB och världen. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Shanghais borgmästare Ying Yong, andra samhällsledare och våra kunder när vi lanserar denna stora expansion av ABB:s substantiella närvaro i Kina. Vi bygger vidare på vår resa att bli Kinas ledande robottillverkare som inleddes i Shanghai för över två decennier sedan.”

Annons

Annons

Annons