Mötesplatsen för dig inom svensk industri, mar, 24 2019
Senaste Nytt

8 av 10 inte redo för självkörande bilar

Ny undersökning från Novus

Foto: Björn Hansson/Transportstyrelsen
Foto: Björn Hansson/Transportstyrelsen
Publicerad av
Peter Höök - 05 nov 2018

En Novus-undersökning visar att hälften av alla svenskar tycker att det känns osäkert med självkörande bilar och fordon - 52procent. Fler än så, hela 8 av 10, tycker att tekniken behöver testas några år till för att utvecklas. Redo eller inte – redan i höst kommer självkörande lastbilar och bussar att rulla på utvalda vägsträckor.

På uppdrag av mässan Logistik & Transport har Novus undersökt svenska folkets inställning till självkörande fordon*. Undersökningen visar att många svenskar känner oro och upplever att tekniken måste testas några år till innan den känns tillförlitlig. Bara 21 procent tycker att det känns säkert med självkörande fordon idag.

– Det kommer självklart ta ett tag för allmänheten att vänja sig vid självkörande fordon på vägarna. Men där ligger det helt enkelt på oss i branschen att bevisa att de är säkra, rent av säkrare än vanliga fordon. Vår förarlösa lastbil T-pod börjar användas kommersiellt hos DB Schenker i Jönköping redan här i höst, säger Adam Nelvin från Einride, som är en av utställarna på mässan.

Hur redo svenskarna är för självkörande fordon på vägarna varierar. Kvinnor är mer skeptiska än män - 60 procent av kvinnorna respektive 44 procent av männen, tycker inte att det känns säkert än. Mest positiva är de mellan 18-29 år. Där är det bara drygt 20 procent som känner sig tveksamma till hur säkra de förarlösa fordonen verkligen är.

Undersökningen visar även en sval tilltro till att den självkörande tekniken kommer att rulla på våra vägar och inne i våra städer inom en snar framtid. 37 procent tror att vi ser det först inom 5 år och lika många tror att det dröjer minst 10 år.

Var fjärde person i undersökningen, 26procent skulle gärna ha ett eget självkörande fordon.

Annons

Annons

Annons