Mötesplatsen för dig inom svensk industri, mar, 22 2019
Senaste Nytt

Efter konflikten i Göteborgs hamn - nu förändras strejkrätten

Stor enighet kring förslaget

Foto: Göteborgs Hamn
Foto: Göteborgs Hamn
Publicerad av
Peter Höök - 02 nov 2018

Nu går utredningen om parternas gemensamma lagförslag som rör konfliktreglerna på remiss. Det meddelar regeringen i ett pressmeddelande. Beskedet välkomnas från såväl fack som arbetsgivare. Det rapporterar Svenskt Näringsliv som citerar ett pressmeddelande från regeringen.

– Den skada för hela näringslivet som Hamnarbetarförbundet, Syndikalisterna och andra fackförbund som inte har kollektivavtal har tillåtits att ställa till med har varit helt orimlig, fortsätter han.

Det var i juni som parterna kom överens om ett lagförslag som ska stoppa stridsåtgärder som inte syftar till att uppnå kollektivavtal. Det skulle innebära att den typ av konflikter som har förekommit i Göteborgs hamn på senare år inte ska bli möjliga i framtiden.

– Jag tycker det här är ett styrkebesked för den svenska modellen att parterna i en mycket svår fråga har kunnat samarbeta konstruktivt och tagit fram ett väl genomarbetat och väl balanserat lagförslag, som enligt min bedömning är väl genomförbart, kommenterade Ylva Johansson förslaget i juni.

 

Annons

Annons

Annons