Mötesplatsen för dig inom svensk industri, mar, 22 2019
Senaste Nytt

TPP på väg att införas

Shizuo Kambayashi/AP/TT: Containrar vid en fraktterminal i Tokyo. Arkivbild.
Shizuo Kambayashi/AP/TT: Containrar vid en fraktterminal i Tokyo. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 31 okt 2018

Australien är det sjätte landet att ratificera avtalet, vilket innebär att det kan träda i kraft den 30 december i år, säger premiärminister Scott Morrison.

TPP har haft en skakig resa, och många dömde ut avtalet när USA drog sig ur det strax efter att president Donald Trump tillträdde makten. Hans företrädare Barack Obama såg TPP som ett sätt att minska Kinas dominans i regionen. Men mycket arbete har fortsatt i kulisserna, där Japan dragit i trådarna, vilket lett till att de återstående länderna kunnat hålla fast vid en nedbantad version av avtalet.

Trots USA:s frånvaro är avtalet viktigt och omkring 14 procent av världshandeln berörs. Inom ramarna för TPP, eller CPTPP som det officiellt döpts om till, finns ett tuffare regelverk för handeln, lägre avgifter och öppnare marknader, liksom regler kring arbetskraft.

Kanada, Japan, Mexiko, Nya Zeeland och Singapore har förutom Australien nu godkänt avtalet.

Jag förväntar mig att de andra som undertecknat avtalet också hakar på, säger Nya Zeelands handelsminister David Parker, med en menande nick mot Brunei, Chile, Malaysia, Peru och Vietnam – som ännu inte ratificerat avtalet.

Förhoppningen är också att USA så småningom ska ändra sig och gå med i pakten.

Annons

Annons

Annons