Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jul, 16 2019
Senaste Nytt

Fraunhofer installerar bränsleceller från PowerCell

Foto: Powercell
Foto: Powercell
Publicerad av
Peter Höök - 19 sep 2018

PowerCell Sweden har levererat två PowerCell S2 bränslecellsstackar till den tyska forskningsorganisationen Fraunhofer IMM i Mainz. Stackarna skall användas för kombinerad värme- och elförsörjning i en byggnad där Fraunhofer utvecklar teknologi för vätgasreformer.

Fraunhofer är ett av Europas ledande forskningsorganisationer med sammanlagt 72 institut och forskningscenter runtom i Tyskland. De nu levererade bränslecellsstackarna skall användas för att säkra värme- och elförsörjningen i en nyligen gjord tillbyggnad i Mainz. Byggnaden tillhör Fraunhofer Institute for Microengineering and Microsystems, IMM, och används bland annat för utveckling av kemiska processer och så kallaad reformer-teknologi, det vill säga teknologi för att omvandla olika bränslen till vätgas. Eftersom IMM arbetar med reformerteknologi är intresset stort för att använda och utvärdera bränslecellsteknologin i centrala energiapplikationer.

De nu levererade bränslecellsstackarna har en total effekt på 2 gånger 25 kW, och kommer att kopplas samman med Fraunhofers egenutvecklade reformer för att genera elkraft och värme från naturgas.

– Vi ser flera möjliga marknader för bränsleceller och reformerteknologin och vill testa teknologin i praktiken. Att valet föll på bränslecellsstackar från PowerCell hänger samman med att de bygger på en unik teknologi som tål att köras på reformat, det vill säga, vätgas tillverkad genom reformering av andra bränslen, samtidigt som den har den bästa energitätheten på marknaden, säger Professor Dr.-Ing. Gunther Kolb.

Annons

Annons

Annons