Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Amerikanska industrin bildar en gemensam front mot Trump

Lastning i amerikansk hamn. Trump har infört 25 procent straff på stålimport, 10 procent på aluminium och 25 procents straff på ett antal kinesiska varor för totalt 50 miljarder dollar. foto: Creative Commons, CC, credit: Gregor
Lastning i amerikansk hamn. Trump har infört 25 procent straff på stålimport, 10 procent på aluminium och 25 procents straff på ett antal kinesiska varor för totalt 50 miljarder dollar. foto: Creative Commons, CC, credit: Gregor
Publicerad av
Markku Björkman - 12 sep 2018

Ett antal stora amerikanska företag har bildat en gemensam front mot Donald Trumps protektionistiska politik.

Donald Trumps ökade aptit för strafftullar har lett till kritikstorm hemma, men nu säger allt fler amerikanska företag: - Enough is enough. (Nu räcker det)

Mer än 60 starka industriorganisationer i USA samlades nyligen för att bilda en ny gemensam front mot Trumps protektionism.

Koalitionen, som kallar sig för "amerikaner för frihandel", omfattar några av världens största företag, som Apple, Facebook, Amazon, Walmart, Microsoft och Exxon Mobile.

- Nästan alla industrisektorer i den amerikanska ekonomin är involverade, sade topprankade David French i National Retail Federation, som representerar Amazon och Wallmart, enligt Reuters.

- Det var många industriledare som trodde att det hela aldrig skulle gå så långt, men effekten av tullar tvingar alla att säga, "nu räcker det", säger Nicole Vasilaros från National Marine Manufacturers Association.

Industrin hotas av massuppsägningar efter att deras företagssyrelser har sett kostnaderna öka så mycket som 35 procent, enligt nyhetsbyrån, som skriver att den nya koalitionen kommer att understödja lobbyverksamhet mot republikanska kongressledamöter.

Presidenten vill stärka ekonomin och säkra arbetsplatserna för fler amerikaner.

Men ledande ekonomer tror att Trumps Customs Walls, förutom att skada global handel, också skadar amerikanska företag och kommer att arbeta mot deras egna syften och intressen.

- Under de senaste åtta månaderna har mycket arbete gjorts för att övertyga presidenten och hans förvaltning om att de införda tullarna inte kommer att fungera. Vi tycker att det inte är för sent, säger verkställande direktör Dean Garfield vid Information Technology Industry Council, som bland annat representerar Apple och Alphabet.

Annons

Annons

Annons