Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Presenterar planer för bränslecellsbaserade maritima drivsystem

PowerCell Sweden och Siemens AG i samarbete

Foto: PowerCell
Foto: PowerCell
Publicerad av
Peter Höök - 28 aug 2018

PowerCell Sweden och Siemens AG kommer att uppträda i en gemensam monter på den kommande internationella marinmässan SMM i Hamburg den 4-7 september. På mässan kommer de båda företaget att presentera sitt nyligen annonserade samarbete och sina planer för bränslecellsbaserade driv- och kraftgenereringssystem för fartyg.

Det nyligen annonserade samarbetet mellan PowerCell och Siemens AG blev formellt när representanter från de båda bolagen undertecknade ett memorandum of understanding, vid en ceremoni i Hamburg den 14 augusti. Målet med samarbetet är att gemensamt utveckla ett bränslecellsbaserat driv- och kraftgenereringssystem för marina applikationer.

Bränslecellsbaserade driv- och kraftgenereringssystem skulle kunna bidra till en kraftig minskning av beroendet av fossila bränslen inom kommersiell sjöfart. Den internationella sjöfartsorganisationen IMO har satt som mål att halvera utsläppen från kommersiell sjöfart till 2050, något som kommer att kräva en väsentligt minskad användning av fossila bränslen.

PowerCell är tillverkare av bränslecellsstackar och bränslecellssystem. Företagets teknologi och produkter har flera egenskaper som ger stora fördelar vid användning på fartyg och som kommer att utnyttjas i samarbetet med Siemens. Bland dessa märks marknadsledande effekttäthet, PowerCells lösningar för snabb och effektiv inkoppling samt företagets tydliga fokus på säkerhetsaspekter.

I juni fick ett bränslecellsbaserat kraftgenereringssystem med bränslecellsstackar från PowerCell, för första gången någonsin ett principgodkännande för användning ombord på fartyg av det globala certifieringsföretaget DNV GL.

Annons

Annons

Annons