Mötesplatsen för dig inom svensk industri, apr, 24 2019
Senaste Nytt

Skogsbränder tar 2,6 miljoner kubikmeter trä värt 800 miljoner kronor

Skogsbranden i Ljusdal den största i modern historia

Foto: Aon
Foto: Aon
Publicerad av
Peter Höök - 16 aug 2018

 Impact Forecasting, Aons team som utvecklar katastrofmodeller, har utvärderat effekterna av de naturkatastrofer som inträffade under juli 2018 i sin senaste månadsrapport. Enligt julirapporten kommer torkan och bränderna i juli sannolikt att leda till en ekonomisk förlust på 3,5 miljarder euro för Europa.

Skogsbranden i Ljusdal räknas som den största i modern historia. Sträckan runt området är 12,5 mil och sammanlagt är det 9 600 hektar mark som brunnit, vilket motsvarar 20 000 fotbollsplaner.

Räddningsinsatsen i området är nu avslutad och ansvaret för eftersläckningen flyttades över på enskilda skogsägare den 9 augusti. I en skriftlig kommentar på länsstyrelsen Gävleborgs hemsida säger räddningsledare Robert Strid att det dock återstår mycket arbete i skogen och på vägarna.

Enligt Skogsstyrelsen har skogbränderna som härjat över delar av Sverige under juli månad totalt bränt ner cirka 25 000 hektar skog, eller 2,6 miljoner kubikmeter trä, värt 800 miljoner kronor. Skogsstyrelsen baserar siffrorna på operativ data från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och timmerpriserna från 2017.

Annons

Annons

Annons