Mötesplatsen för dig inom svensk industri, mar, 19 2019
Senaste Nytt

Biltillverkarna hotas av mångmiljardböter

Håkon Larsen Mosvold/NTB Scanpix/TT: Många biltillverkare kommer inte att klara EU:s nya gränser för CO2-utsläpp och riskerar därför mångmiljardböter. Arkivbild
Håkon Larsen Mosvold/NTB Scanpix/TT: Många biltillverkare kommer inte att klara EU:s nya gränser för CO2-utsläpp och riskerar därför mångmiljardböter. Arkivbild
Publicerad av
TT - 07 aug 2018

Skärpningen av utsläppsgränserna har varit kända länge, men inom bilindustrin och bland bilköparna har det hänt saker som snarare ökat än minskat utsläppen på senare år. Dels dieselskandalen som fått många att överge de motorerna till förmån för bensinmotorer som släpper ut mer koldioxid och dels genombrottet för stadsjeeparna (suvar) med stora motorer.

Men från och med 2020 måste 95 procent av tillverkarnas nya bilar klara gränsen 95 gram koldioxid per kilometer och 2021 ska samtliga bilar klara gränsen. Det handlar dock om ett snittvärde för varje tillverkares bilflotta, så om där ingår modeller med låga utsläpp finns det utrymme för bilar med utsläpp över gränsvärdet.

EU kombinerar de nya utsläppsgränserna med kraftiga böter och eftersom många tillverkare inte kommer att klara utsläppsgränserna får bolagen betala över 14 miljarder euro (145 miljarder kronor), enligt en analys från IHS Markit skriver Bloomberg.

Exane BNP Paribas har tidigare gjort en liknande analys och pekat ut de franska tillverkarna som mest utsatta. Enligt IHS är dock många fler i farozonen, till exempel tyska Daimler (Mercedes-Benz). Enligt tidigare beräkningar skulle VW-koncernen få böter runt tolv miljarder kronor. Volvo Cars väntas dock klara 95-gramgränsen.

Det enda som kan rädda branschen är ett "jordskalvsliknande" genombrott för elbilarna de kommande åren, skriver IHS i analysen.

Annons

Annons

Annons