Mötesplatsen för dig inom svensk industri, apr, 23 2019
Senaste Nytt

Protabs grundare och huvudägare säljer ut

Säljer sin andel i företaget med övertagande under sommaren

Foto: Protab
Foto: Protab
Publicerad av
Peter Höök - 25 jul 2018

Efter 30 år väljer Protabs grundare och huvudägare Jan Hörnberg att sälja sin andel i Protab med övertagande nu under sommaren.

Efter moget övervägande har jag bestämt mig för att det är rätt tid att sälja. Samtidigt som det känns vemodigt känns det väldigt bra. Vi har arbetat fram en trygg och långsiktig lösning med Protabs bästa i åtanke, lovar Jan Hörnberg.

Protab har valt att primärt fungera som underleverantör till andra tillverkande företag med flera av de stora maskin- och utrustningstillverkarna inom skog, entreprenad som jordbruk bland uppdragsgivarna, exempelvis Cranab, Rototilt, Komatsu Forest och Ålö liksompumptillverkaren Sulzer. Företagetsysselsätter ungefär 45 medarbetareoch har en uttalad tillväxtstrategi. I dag omsätts runt 100 miljoner kronor i de två anläggningarna i Nordmaling och Vindeln.

Däri ligger en del i förklaringen till att det Vännäsbaserade investeringsbolaget Comby går in som ny majoritetsägare. Combys verksamhet har så här långt främst baserats på fastighetsinvesteringar. Det finns dock ett industriellt arv då bolaget grundades av Nils Byström som tidigare varit vd på Ålö och delägare i Cranab under 1980-talet.

– Investeringen är långsiktig, vi tror mycket på Protab och ser fram emot att äga ett tillverkande företag, det känns som att cirkeln sluts med tanke på historien, säger Combys vd Lena Sjöström.

Annons

Annons

Annons