Mötesplatsen för dig inom svensk industri, feb, 15 2019
Senaste Nytt

Kollaborativt ledarskap är nyckeln till framgång

Ragn-Sells bygger kultur baserat på samarbete

Foto: Ragn Sells
Foto: Ragn Sells
Publicerad av
Peter Höök - 12 jul 2018

En del av Ragn-Sellskoncernens strategi att endast verka med cirkulära affärsmodeller. Man sätter stort fokus på ledarskap och att genom ett kollaborativt sådant förändra företagskulturen. Därför läggs stor vikt vid förtroendefullt samarbete, som man menar krävs i en cirkulär ekonomi.

– Vi menar att ett kollaborativt ledarskap och ett gott samarbete är en förutsättning för att vi ska nå våra cirkulära mål. Att skapa en arbetskultur där vi alla drar åt samma håll, oavsett vilken roll man har eller vilket land man jobbar i, är en förutsättning för att lyckas. För att nå dit behöver vi ledare med den rätta kompetensen som är med på förändringsresan, säger Susanne Schumann, HR-direktör inom Ragn-Sells.

I Sverige arbetar man sedan några år med Ragn-Sells Akademien och programmet Förtroendefullt samarbete, som ledare och nyckelpersoner får delta i. Syftet är att förstå̊ de krav och förväntningar som ställs på̊ ledarskapet, att öka självinsikten och bygga tillitsfulla relationer genom att använda de utvecklingsverktyg och metoder som erbjuds i programmet. Målet är att utveckla ledare som i sin tur skapar ett förtroendefullt, hållbart och utvecklande arbetsklimat. Nu växer programmet och erbjuds ledare inom hela koncernen.

– I takt med att organisationer blir mer och mer komplexa, desto viktigare är det att samarbeta. Som ledare måste man förstå att alla människor reagerar olika på till exempel förändring och att kunna och hantera det och se olika behov är en förutsättning för ett gott ledarskap, säger Susanne Schumann.

Ett kollaborativt arbetsklimat bygger på att alla medarbetare tar ansvar för sig själv och har förståelse för vad som är accepterat och inte i företagskulturen samt att man verkar efter de regelverk som finns. För att nå dit krävs ett skifte i ledarskapet där ledarna fokuserar på samarbetet och sätter tydliga mål för att skapa en säker och hållbar arbetsmiljö.

Annons

Annons

Annons