Mötesplatsen för dig inom svensk industri, feb, 15 2019
Senaste Nytt

Utvecklar AI i vården

Utvecklar program för bilddiagnostik

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Publicerad av
Peter Höök - 11 jul 2018

Praktikertjänst Röntgen har tillsammans med företagen Annotell och Sectra tilldelats 2,1 miljoner kronor av Vinnova för utveckling av artificiell intelligens, AI, i sjukvården. Medlen ska användas för att utveckla en lösning för att effektivt samla in träningsdata inom bilddiagnostik, något som på sikt kan sänka kostnader och höja kvaliteten inom medicinsk radiologi.

AI har stor potential att effektivisera och förbättra hälso- och vården och smarta lösningar kan både höja kvaliteten och automatisera rutinbetonade arbetsuppgifter. Och ett attraktivt område för AI är bilddiagnostik inom radiologi.

Men för att AI-modellerna ska fungera krävs stora mängder träningsdata, alltså exempel på vad algoritmerna ska lära sig. Och träningsdatan måste framställas genom att en person annoterar, alltså ritar i bilden eller skriver en tillhörande beskrivande text. Det är ett arbetskrävande moment och en stor flaskhals som begränsar möjligheterna att realisera AI.

– I hälso- och sjukvården råder det stor brist på träningsdata och det är kvaliteten och mängden som avgör hur bra en AI-modell kan bli, men det är ett problem som få valt att fokusera på. Det vill vi nu ändra genom att utveckla en lösning som underlättar för radiologer att annotera på ett smart sätt med hög kvalitet. Målet är att effektivt träna AI-modellerna för att på sikt minska kostnaderna för hälso- och sjukvården, säger Mikael Lindh, vd på Praktikertjänst Röntgen.

Lösningen ska utvecklas för bilddiagnostik inom röntgen, men ska på sikt även kunna anpassas och användas av medarbetare inom andra områden inom hälso- och sjukvården.

Annons

Annons

Annons