Mötesplatsen för dig inom svensk industri, feb, 15 2019
Senaste Nytt

Studenter i skarpa uppdrag åt industrin

Ligger till grund för fortsatt utveckling

På bilden: Arne Mofjell, Componenta och studenterna Christoffer Degermosse, Hellena Negatu, Viktoria Lakoczky, Karin Gustafsson
På bilden: Arne Mofjell, Componenta och studenterna Christoffer Degermosse, Hellena Negatu, Viktoria Lakoczky, Karin Gustafsson
Publicerad av
Peter Höök - 10 jul 2018

– Studenterna har tittat på ny teknik att applicera i vår maskinpark. Deras arbete ligger nu till grund för vårt fortsatta arbete. Vi är jättenöjda med deras arbete, säger Arne Mofjell, Production Engineering Manager på Componenta Främmestad.

Det är andra året som Componenta anlitar studenter från programmet Industriell ekonomi.

– Det här är en projektkurs där studenter från programmet får uppdrag från industrin. I det här fallet har studenterna arbetat med visionssystem för Componenta i Främmestad, berättar kursansvarig Claes Hansen på Högskolan Väst.

Componenta är en underleverantör till lastbils- och grävmaskinsindustrin. De jobbar med företag som Volvo, Scania, Daimler och Caterpillar. Componenta har sitt huvudkontor i Helsingfors med egna gjuterier i Finland. I Främmestad bearbetar man gjutgodset i CNC-styrda svarvar och fräsar. Främmestad har också ett stort måleri och de färdiga komponenterna levereras direkt in till beställarnas monteringsanläggningar.

– Vi ger studenterna verkliga fall och de vet att om de gör ett bra arbete så kan vi använda det sedan. Studenterna har tittat på ny teknik, så kallade vision-system, att applicera i vår maskinpark, säger Arne Mofjell.

De fyra studenterna Christoffer Degermosse, Hellena Negatu, Viktoria Lakoczky och Karin Gustafsson har jobbat med projektet i två månaders tid. De var på plats i Främmestad en gång per vecka för att lära känna Componentas maskinpark och för att jobba med projektet.

Så här säger studenterna om uppdraget:

– Vision-system kan användas för ”robotguidning”, det är kameror som används för att guida en robot och utföra kvalitetskontroller. Vi fick beräkna vad det skulle kosta att införa och vad företaget skulle tjäna på införandet, säger Hellena.

Annons

Annons

Annons