Mötesplatsen för dig inom svensk industri, mar, 22 2019
Senaste Nytt

EU bidrar till svensk industriell forskning

FoU inriktat på nya arbetssätt

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Publicerad av
Peter Höök - 13 jun 2018

Genom ett nytt arbetssätt kan svenska företag direkt få del av EU:s strukturfondsmedel för större forsknings- och utvecklingsprojekt. I Västernorrland och Jämtland stödjer EU olika utvecklingsprojekt som normalt drivs av offentliga aktörer. Absolicons vd Joakim Byström tog 2016 initiativet till ett nytt sätt att arbeta med EU-medel där pengarna istället går till företagen. Nu får Absolicon 2 miljoner till industriell forskning i ett projekt med nio företag i Höga Kusten.

Det är Strukturfondspartnerskapet Mellersta Norrland som fördelat 18 miljoner till projektet Stärkt Innovation Konkurrenskraft och Tillväxt, SIKT, som drivs av samarbetsorganisationen Höga Kusten Industrigrupp där Absolicon ingår.

– Nu kan vi äntligen använda dessa EU-medel på ett sätt som ger forskning i företagen, säger Joakim Byström, vd på Absolicon. Genom att utveckla företagens kärnkompetens genom industriell forskning kan vi stärka företagen i den hårda konkurrens som finns på en globaliserad marknad, menar Byström.

SIKT har utformats så att det ska vara möjligt att finansiera företagens industriella forskning enligt EU-kommissionens förordning nr 651/2014. FoU-arbetet på företagen kan till exempel omfatta teknikkoncept, analytiska eller experimentella studier, teknisk validering, utveckling av nya/förbättrade komponenter, prototyper och pilotverksamhet.

Absolicons del i budgeten är ca 2 miljoner kronor som skall användas för industriell forskning kring integration av solvärme och solånga i industrier. Till exempel omfattas nya teknikkoncept, analytiska eller experimentella studier, teknisk validering, utveckling av nya/förbättrade komponenter, prototyper och pilotverksamhet.

Annons

Annons

Annons