Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jul, 16 2019
Senaste Nytt

Northvolt erhåller sitt miljötillstånd

Byggnationerna påbörjas omedelbart

Foto: Northvolt
Foto: Northvolt
Publicerad av
Peter Höök - 08 jun 2018

Northvolt har nu fått miljötillståndet för byggandet av Europas största litiumjonbatteribränsfabrik i Skellefteå. Markberedningar på platsen, som markerar det första steget i byggfasen, börjar den 8 juni.

Fabriken kommer att byggas i Skellefteå kommun i norra Sverige. Miljötillståndet, som omfattar både konstruktion och drift, beviljades av mark- och miljödomstolen i Umeå mindre än sex månader efter det att den sista ansökan lämnades in. Tillståndet utfärdades för den första delen av fabriken som kommer att slutföras år 2020 för att producera åtta GWh-cellkapacitet årligen. Den fullständiga fabriken är klar år 2023 och kommer då att producera minst 32 GWh per år när den når full kapacitet.

– Nu markerar vi  en viktig milstolpe för Northvolt och batteriets värdekedja som nu börjar ta form i Europa. Vi kommer att börja bygga i Skellefteå imorgon, vilket innebär att vi är välplacerade för att hålla vår tidsplan, säger Peter Carlsson, vd och grundare, Northvolt.

Den första fasen av byggandet, som huvudsakligen består av markberedningar, beräknas vara genomförda under andra halvåret 2019 och finansieras inom ramen för den nuvarande finansieringen. Northvolt har initierat en process för att stödja den finansiering som krävs för investeringar i byggnader, material och utrustning som kommer att äga rum i nästa fas, tills fabrikens första del är färdig i slutet av 2020.

Annons

Annons

Annons