Mötesplatsen för dig inom svensk industri, maj, 21 2019
Senaste Nytt

Urstark skogsindustri allt grönare

Fredrik Persson/TT: En svag krona och en rekordlång prisstegring för trävaror fyller sågverkens kassakistor. Arkivbild.
Fredrik Persson/TT: En svag krona och en rekordlång prisstegring för trävaror fyller sågverkens kassakistor. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 04 jun 2018

Den urstarka högkonjunkturen i den nordiska skogsindustrin visar få tecken på avkylning.

Utöver nya toppnoteringar av massapriset och den högsta konsumtionen av trävaror i världen någonsin börjar även genombrott för klimatsmarta och förnyelsebara produkter inom skogsnäringen skönjas.

Vi har pratat om det i flera år men det är nu det verkligen händer. Tidigare gjorda investeringar innebär att vi har världens modernaste massabruk utrustade och riggade för den nya generationens skogsprodukter, säger Johan Freij.

Storsatsning på biodrivmedel

Ett exempel på det är skogsföretaget SCA:s nya bioraffinaderi kopplat till massafabriken i Östrand, som invigs inom några veckor. Om produktionen kommer i gång enligt plan hoppas SCA kunna tillverka stora volymer biodiesel vid Sundsvallsanläggningen.

Vi skulle kunna producera 4 procent av Sveriges samlade behov av drivmedel på Östrand, säger SCA:s kommunikationsdirektör Björn Lyngfelt.

Trähusen trendar

Men det är inte enbart på massasidan som klimatsmarta och förnyelsebara varor får allt större genomslag. Över hela världen har trähusbyggandet blivit en trend, enligt Johan Freij.

Att byggandet av flerfamiljshus i trä ökar innebär att vi i större utsträckning bygger in koldioxiden i våra bostäder. Och det är en trend som vi i Norden leder.

Annons

Annons

Annons