Mötesplatsen för dig inom svensk industri, okt, 16 2018
Senaste Nytt

Hård inbromsning för lägenhetsbyggandet

Ingvar Karmhed / SvD / TT: Antalet påbörjade lägenhetsbyggen minskade under första kvartalet, enligt SCB. Arkivbild.
Ingvar Karmhed / SvD / TT: Antalet påbörjade lägenhetsbyggen minskade under första kvartalet, enligt SCB. Arkivbild.
Publicerad av
TT - 17 maj 2018

Nedgången för påbörjade lägenhetsbyggen på riksnivå var 13 procent under första kvartalet. I Storstockholm var inbromsningen ännu kraftigare, med ett fall på 49 procent.

Johan Deremar, ekonom på branschföreningen Sveriges byggindustrier, är inte förvånad. Han räknar med att vi nu befinner oss i början av vad som blir två svåra år på bostadsmarknaden.

Starkt i andra segment

En viktig faktor är enligt Deremar vårens skärpta amorteringskrav för högt belånade hushåll med Finansinspektionens nya skuldkvotsbroms. Kallduschen i form av prisnedgångar har lett till stor osäkerhet om framtida priser.

I vår prognos räknar vi med att nybyggnationerna minskar med 15–16 procent både i år och nästa år, säger han.

I antal lägenheter räknar Sveriges byggindustrier med en nyproduktion på 55 000 bostäder i år och 46 000 nästa år. Lägger man till ombyggnationerna ligger detta något lägre än Boverkets prognos på totalt 60 000 bostäder per år 2018–2019.

För byggindustrin som helhet innebär nedgången på bostadsmarknaden ett hanterligt problem, då byggkonjunkturen ser stark ut i andra segment.

De som är inriktade på bostadsproduktion har det tuffare just nu. Men de medelstora och större bolagen har en ganska bred palett och samtidigt som bostadssidan viker sig är det fullt tryck på den offentliga sidan, både när det gäller lokaler och infrastruktur, säger Deremar.

Stora regionala skillnader

Enligt Boverket finns det ett behov att få fram 80 000 nya bostäder per år 2017–2020 och totalt 600 000 nya bostäder till och med 2025.

Vi ligger en bit under det, säger Hans-Åke Palmgren, bostadsanalytiker på Boverket.

Han pekar på stora regionala skillnader och att inbromsningen i första hand sker i Storstockholm.

På andra håll tuffar det på ganska bra fortfarande. Det är en ganska sammansatt bild, säger Palmgren.

Enligt Palmgren är det ännu för tidigt att säga om nedgången kommer att fortsätta.

Det är klart att det vore bekymmersamt, om inbromsningen skulle fortsätta. Men det vet vi inte riktigt ännu, säger han.

Annons

Annons

Annons

Programmet under konferensen AI Forum 2018 bestod av paneldiskussioner och workshoppar. Konferensen samlade europeiska ministrar, företagsledare och experter på AI. paneldiskussionerna debatterades hur Europas styrkor inom användningen av AI skiljer sig från andra områdens, såsom Kinas och USA:s. Dessutom  dryftades frågan om hur man i Europa kan stödja företag som baserar sin affärsverksamhet på AI. Foto; AI Forum 2018
Programmet under konferensen AI Forum 2018 bestod av paneldiskussioner och workshoppar. Konferensen samlade europeiska ministrar, företagsledare och experter på AI. paneldiskussionerna debatterades hur Europas styrkor inom användningen av AI skiljer sig från andra områdens, såsom Kinas och USA:s. Dessutom dryftades frågan om hur man i Europa kan stödja företag som baserar sin affärsverksamhet på AI. Foto; AI Forum 2018

AI Forum 2018: Artificiell intelligens skapar ekonomisk tillväxt i Europa

"del av vår vardag"

– Artificiell intelligens är en central framgångsfaktor för Europa. Den innebär möjligheter för...