Mötesplatsen för dig inom svensk industri, feb, 15 2019
Senaste Nytt

Saab startar fabrik i Brasilien

Ska tillverka delar till Gripen-plan som Brasilien har beställt

Foto: SAAB
Foto: SAAB
Publicerad av
Peter Höök - 17 maj 2018

Om två år kommer Saab att öppna en fabrik i Brasilien. Delar till stridsflygplanet Gripen ska tillverkas i anläggningen. Den nya fabriken, som går under namnet Saab Aeronáutica Montagens, SAM, ligger i Sao Bernardo do Campo i delstaten Sao Paulo och kommer vi starten om två år ha 55 anställda, rapporterar Corren.

När fabriken är i full drift 2024 ska arbetsstyrkan uppgå till 200 personer. De anställda ingenjörerna och teknikerna utbildas i Linköping i upp till två år. Saab meddelar nu att SAM ska tillverka delar till de 36 Gripen-plan som Brasilien har beställt. Det rör sig om stjärtkon, luftbromsar och vingbox. Dessutom ska framkroppen till de en- och tvåsitsiga versionerna samt även bakkropp till den ensitsiga versionen av flygplanet tillverkas i fabriken.

– Nu har startskottet gått för anläggningen. Vi håller på att etablera vårt kontor, anställa personal och anlita leverantörer. År 2020 kommer hela anläggningen att vara klar för tillverkning av komponenterna till Gripen, säger Marcelo Lima, chef för SAM, i en kommentar.

Annons

Annons

Annons