Mötesplatsen för dig inom svensk industri, okt, 16 2018
Senaste Nytt

Saab-fabrikens robotar går på auktion

Foto: PS Auction
Foto: PS Auction
Publicerad av
Peter Höök - 16 maj 2018

80 industrirobotar från den gamla Saabfabriken i Trollhättan säljs ut på auktion. Det är fabrikens nya ägare Nevs som gör sig av med utrustning som inte längre är aktuell att använda. Utrustningen har använts som svetsrobotar i karossfabriken på Saab för omkring tio år sedan. Det är robotar som går att använda till många andra automatiserade moment i en tillverkningsindustri. Hälften sattes i produktion 2008 och har bara varit installerade och uppkörda på ett skift under ett par veckor.

De fortfarande fullt moderna svetsrobotarna utgör en mindre del av utrustningen i den gamla Saab-fabriken. Nevs tog över fabriken 2012 efter Saabs konkurs året före. Skälet för att göra sig av med robotarna är att det nu är inaktuell utrustning, som inte passar för den nuvarande och planerade framtida verksamheten.

Saab-robotarna är ett bra exempel på hur företag kan omsätta utrustning som inte längre används till likvida medel - och samtidigt ge någon annan med andra behov möjlighet att komma över utrustning till en bråkdel av nypriset. Det blir en del av en cirkulär ekonomi och bättre resursanvändning för hela samhället.
Auktionen är en av de största i sitt slag i Sverige. 80 robotar på en gång är väldigt mycket. Normalt brukar det vara en eller två som säljs.

PS Auction räknar med att hitta köpare i Sverige eller andra europeiska länder, och samarbetar med en holländsk auktionssajt samt med de finska kollegorna.Sannolikt säljs minst hälften  utomlands. ABB-robotarna har ett stort värde i Skandinavien. Hälften är ABB och andra halvan har märket Fanuc som bedöms vara mer gångbart i andra länder.

Annons

Annons

Annons

Programmet under konferensen AI Forum 2018 bestod av paneldiskussioner och workshoppar. Konferensen samlade europeiska ministrar, företagsledare och experter på AI. paneldiskussionerna debatterades hur Europas styrkor inom användningen av AI skiljer sig från andra områdens, såsom Kinas och USA:s. Dessutom  dryftades frågan om hur man i Europa kan stödja företag som baserar sin affärsverksamhet på AI. Foto; AI Forum 2018
Programmet under konferensen AI Forum 2018 bestod av paneldiskussioner och workshoppar. Konferensen samlade europeiska ministrar, företagsledare och experter på AI. paneldiskussionerna debatterades hur Europas styrkor inom användningen av AI skiljer sig från andra områdens, såsom Kinas och USA:s. Dessutom dryftades frågan om hur man i Europa kan stödja företag som baserar sin affärsverksamhet på AI. Foto; AI Forum 2018

AI Forum 2018: Artificiell intelligens skapar ekonomisk tillväxt i Europa

"del av vår vardag"

– Artificiell intelligens är en central framgångsfaktor för Europa. Den innebär möjligheter för...