Mötesplatsen för dig inom svensk industri, okt, 16 2018
Senaste Nytt

Ny tillverkningsprocess för polymerer kan minska energiförbrukningen kraftigt

Både bil- och flygplanstillverkare och andra som behöver starka, lätta och värmetåliga material skulle kunna dra nytta av en ny tillverkningsprocess som bara kräver en snabb beröring från en liten värmekälla för att skicka en härdande våg genom en polymer.

Philippe Geubelle, Scott White, Nancy Sottos och Jeffrey Moore vid University of Illinois har utvecklat en ny process för härdning av polymerer. Foto: L. Brian Stauffer
Philippe Geubelle, Scott White, Nancy Sottos och Jeffrey Moore vid University of Illinois har utvecklat en ny process för härdning av polymerer. Foto: L. Brian Stauffer
Publicerad av
Alarik Haglund - 11 maj 2018

Forskare vid University of Illinois i USA har utvecklat en ny process för härdning av polymerer, som skulle kunna göra tillverkningen av polymerer både billigare, snabbare och mindre energikrävande. Enligt forskarna minskar den nya processen energiförbrukningen med hela tio storleksordningar och tidsförbrukningen med två storleksordningar jämfört med den nuvarande tillverkningsprocessen.

- De material som används vid tillverkning av flygplan och bilar har utmärkt termisk och mekanisk prestanda, men tillverkningsprocessen är kostsam när det gäller både tid, energi och miljöpåverkan. Ett av våra mål är att minska kostnaderna och öka produktionen, säger Scott White vid University of Illinois.

Till exempel kan härdningen av en enda sektion av ett passagerarflygplan enligt Scott White förbruka mer än 96 000 kilowattimmar energi och producera mer än 80 ton koldioxid, beroende på vilken energikälla som används.

- Temperaturen höjs till omkring 175 grader Celsius i en serie mycket exakta steg under en ungefär 24 timmar lång cykel. Det är en oerhört energikrävande process, förklarar Scott White.

Den nya processen utnyttjar istället den energi som finns lagrad i materialets kemiska bindningar och nyckeln till upptäckten var enligt Jeffrey Moore vid University of Illinois att lära sig att frigöra denna energi i rätt takt.

- Genom att röra vid ett hörn av polymerens yta med vad som i huvudsak är en lödkolv kan vi starta en kaskadliknande våg av kemiska reaktioner som fortplantar sig genom hela materialet, säger Scott White.

Efter att ha demonstrerat att processen kan producera säkra polymerer av hög kvalitet i en välkontrollerad laboratoriemiljö föreställer forskarna sig nu att den kan användas vid storskalig produktion.

Annons

Annons

Annons

Programmet under konferensen AI Forum 2018 bestod av paneldiskussioner och workshoppar. Konferensen samlade europeiska ministrar, företagsledare och experter på AI. paneldiskussionerna debatterades hur Europas styrkor inom användningen av AI skiljer sig från andra områdens, såsom Kinas och USA:s. Dessutom  dryftades frågan om hur man i Europa kan stödja företag som baserar sin affärsverksamhet på AI. Foto; AI Forum 2018
Programmet under konferensen AI Forum 2018 bestod av paneldiskussioner och workshoppar. Konferensen samlade europeiska ministrar, företagsledare och experter på AI. paneldiskussionerna debatterades hur Europas styrkor inom användningen av AI skiljer sig från andra områdens, såsom Kinas och USA:s. Dessutom dryftades frågan om hur man i Europa kan stödja företag som baserar sin affärsverksamhet på AI. Foto; AI Forum 2018

AI Forum 2018: Artificiell intelligens skapar ekonomisk tillväxt i Europa

"del av vår vardag"

– Artificiell intelligens är en central framgångsfaktor för Europa. Den innebär möjligheter för...