Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jan, 18 2019
Senaste Nytt

Kina ökar handelsklyftan massivt till Förenta staterna

River Elegance, ett COSCO containerfartyg, seglar från Bostons hamn. COSCO är ett statligt ägt kinesiskt rederi. Foto: Wikipedia, kredit: Fletcher6
River Elegance, ett COSCO containerfartyg, seglar från Bostons hamn. COSCO är ett statligt ägt kinesiskt rederi. Foto: Wikipedia, kredit: Fletcher6
Publicerad av
Markku Björkman - 08 maj 2018

Kina hade ett handelsöverskott mot USA över 80 miljarder dollar under årets första fyra månader. Kinas utrikeshandel växte kraftigt i april enligt siffrorna som presenterades av kinesiska myndigheter den 7 maj.

Med tanke på dessa siffror ter det sig föga överraskande när USA talar om en orättvis handel med Kina men det stämmer inte säger ledande ekonomer.

Handelsbalansen mellan Kina och USA visar onekligen ett överskott på 28,78 miljarder dollar. En vinst på 24,7 miljarder dollar förväntades i förväg, enligt en analysberäkning som Reuters erhållit.

Exporten var 12,9 procent högre än under samma period föregående år, vilket var betydligt högre än den förväntade tillväxten på 6,3 procent. Importen ökade med 21,5 procent, jämfört med 6,3 procent förväntat.

Ledande ekonomer vid Gould School of Law vid University of Southern California i Los Angeles, har en annan förklaring: 

Tjänstesektorn visar ett överskott på hela 38 miljarder dollar i handeln med Kina och tjänsterna utgör merparten av den amerikanska produktionen. Tullavgifterna slår dessutom hårt mot konsumenterna och Donald Trumps supportrar.

Tullavgifterna ska uppgå till ett värde av över 60 miljarder dollar och de kinesiska investeringarna i USA ska också begränsas i vår.

Men de här åtgärderna bygger inte på fakta eftersom USA har ett stort överskott i handeln med Kina.

Det säger Brian Peck som är expert på internationell handel på juristskolan Gould School of Law vid University of Southern California i Los Angeles, till Svenska Yle,

- USA har de facto ett handelsöverskott i fråga om tjänster med sina handelspartners inklusive Kina, säger föreståndare Brian Peck.

- Handelsunderskottet som administrationen hänvisar till gäller bara varuhandeln. Det återger inte på ett korrekt sätt den verkliga handeln med Kina eller med USA:s övriga handelspartners.

USA:s tjänstehandel utgör 70 procent av BNP
Inom USA:s utrikeshandel har tjänstehandeln ökat tiofalt under de senaste decennierna medan varuhandeln har ökat betydligt långsammare.

Handeln med tjänster utgör numera över 70 procent av USA:s BNP alltså produktionen av alla varor och tjänster.

Där visar tjänstehandeln med Kina ett stort överskott på 38 miljarder dollar, säger Brian Peck vid USC.

Han säger att de amerikanska storföretagen som världens största nätbutik Amazon och den globala detaljhandelskedjan Walmart samtidigt är helt beroende av importen från Kina.

- De här företagen är oroade för att tullavgifterna kommer att få stor betydelse på ekonomin.

- Konsumentpriserna kommer att stiga och dessutom hotar Kina redan med att skrida till motåtgärder mot vissa amerikanska varor, säger Peck.

USA och Kina har båda vunnit stort på sin samverkan inom frihandeln, säger Brian Beck, USC Los Angeles.

Både USA och Kina har vunnit stort på sin samverkan inom frihandeln och världshandelsorganisationen WTO. Det har bidragit till att de blivit de ledande länderna inom den globala ekonomin, betonar experten på handelsjuridik i Los Angeles.

På en av världens ledande tankesmedjor, Peterson Institute for International Economics, PIIE, i Washington ser man Trumps tullavgifter som enbart kontraproduktiva.

- Utan tvekan blir det negativa följder. Man vinner ingenting på att införa tullar, det är nästan omöjligt, säger Nicholas Lardy, Senior Fellow vid PIIE.

Annons

Annons

Annons