Mötesplatsen för dig inom svensk industri, jul, 16 2019
Senaste Nytt

Tryggad kompetensförsörjning i Skaraborg

Vill skapa en inkluderande teknikbransch

Foto: InTek
Foto: InTek
Publicerad av
Peter Höök - 02 maj 2018

Bristen på teknisk kompetens är stor och förutsätts bli ännu större i framtiden. Därför har Teknikcollege och Skaraborgs kommunförbund genomfört ett projekt som utmanat normer för hur bransch och skola tillsammans kan skapa en röd tråd i arbetet med att skapa en inkluderande teknikbransch.

– Det är uppenbart att vi måste vara normkritiska och tänka helt nytt när det gäller ansvar för framtida kompetensförsörjning, säger Lotta Engelbrektsson, processledare för Skaraborgs Teknikcollege och ansvarig för projektet.

Genom åren har utbildningsanordnare och näringslivet haft svårt att hitta formerna för att gemensamt hitta angreppssätt för att hantera bristen på mångfald inom tekniska utbildningar och yrken. Genom InTek, Inkluderande Teknikbransch, har Skaraborgs Kommunalförbund skapat ett tvärfunktionellt samarbete mellan akademi och näringsliv med målet att skapa förutsättningar för inkluderande utbildningar och företagskulturer.

För att skapa förutsättningar på företag har bland annat Volvo GTO, Västgöta-Data, IDC West Sweden och Daloc valt att delta. EDCS har även varit med och stöttat arbetet med den normkritiska metod som präglat alla avsnitt av InTek.

– När vi nu sammanfattar projektet, ser vi att det finns möjligheter att skapa strukturer och exempel på goda arbetsformer från förskola hela vägen genom grundskola till gymnasium och högre akademiska utbildningar. I denna process, som vi i projektet har benämnt som den röda tråden, har alla varit högst delaktiga.

 

Annons

Annons

Annons