Mötesplatsen för dig inom svensk industri, okt, 16 2018
Senaste Nytt

SAAB levererar digitala flygledartorn

Flygplatsen i Sälen drivs från Sundsvall

Foto: SAAB
Foto: SAAB
Publicerad av
Peter Höök - 17 apr 2018

Saab kommer att installera och driva digitala flygledartorn på Scandinavian Mountains Airport, som huvudsakligen betjänar destinationerna i Sälen och Trysil-området. Det är den första flygplatsen i världen som har planerats och byggts utan ett traditionellt torn.

Saab Digital Air Traffic Solutions AB har valts ut av Scandinavian Mountains Airport för att både installera och driva digitala flygledartorn på flygplatsen. Det är första gången digitala flygledartorn tas i drift på en ny flygplats. Det är också första gången Saab levererar helt digitala flygledningstjänster.

Avtalet omfattar installation av Saabs system R-TWR på flygplatsen under 2018/19 och drift från Sundsvall med start december 2019 och under en period av tio år. Flygplatsen betjänar huvudsakligen destinationerna i Sälen och Trysil-området under vintersäsongen, vilket gör att flygplatsen kan utnyttja flexibiliteten för de digitala flygledartjänsterna från en central anläggning.

– Avtalet med Scandinavian Mountains Airport omfattar många av drivkrafterna bakom system för flygledning på distans; användning av en standardiserad, godkänd och industrialiserad teknisk plattform, tillhandahållande av flygtrafikledning och lanseringen av en digital leverantör av luftnavigation. Vi är stolta över att stödja världens första flygplats med helt digitala flygledartorn, säger Johan Klintberg, vd för Saab Digital Air Traffic Solutions.

Destinationerna kring Sälen och Trysil är en internationell region där bland annat Sveriges och Norges största skidorter Sälenfjällen och Trysil ingår, samt Idre och Engerdal. Detta är ännu ett steg på vägen mot utveckling av denna stora tillväxtregion i Sverige och Norge, genom förbättring av infrastrukturen och genom att göra hjärtat av regionen mer tillgänglig.

– Saabs teknik och tjänster för digitala flygledartorn var det naturliga valet för oss när vi byggde vår flygplats, säger Brett Weihart, vd för Scandinavian Mountains Airport.

Annons

Annons

Annons

Programmet under konferensen AI Forum 2018 bestod av paneldiskussioner och workshoppar. Konferensen samlade europeiska ministrar, företagsledare och experter på AI. paneldiskussionerna debatterades hur Europas styrkor inom användningen av AI skiljer sig från andra områdens, såsom Kinas och USA:s. Dessutom  dryftades frågan om hur man i Europa kan stödja företag som baserar sin affärsverksamhet på AI. Foto; AI Forum 2018
Programmet under konferensen AI Forum 2018 bestod av paneldiskussioner och workshoppar. Konferensen samlade europeiska ministrar, företagsledare och experter på AI. paneldiskussionerna debatterades hur Europas styrkor inom användningen av AI skiljer sig från andra områdens, såsom Kinas och USA:s. Dessutom dryftades frågan om hur man i Europa kan stödja företag som baserar sin affärsverksamhet på AI. Foto; AI Forum 2018

AI Forum 2018: Artificiell intelligens skapar ekonomisk tillväxt i Europa

"del av vår vardag"

– Artificiell intelligens är en central framgångsfaktor för Europa. Den innebär möjligheter för...